راه کاهش ترشح کورتیزول یا همان هورمون استرس

ترشح زیاد کورتیزول یا همان هورمون استرس می تواند عامل اغلب بیماری های بشر امروز شناخته شود؛ در روزگاری هستیم که 87 درصد افراد از علائم استرس رنج می برند و باورهای ضعیف، افکار منفی، شرایط کنترل نشده مثل ترس و افسردگی بلای جان انسان ها شده است. برای بازیابی سلامتی و بهبودی هم فقط کافیست که آرامش به قلب و روان انسان بازگردد.

کاهش ترشح هورمون کورتیزول یا استرس

ماهیت استرس چیست؟

به کورتیزول هورمون استرس می گویند زیرا نقش مهمی در پاسخ بدن به استرس ایفا می کند. استرس اولین واکنش بدن نسبت به خطر است؛ خطر می تواند واقعی باشد یا احتمالی و یا حتی تخیلی و نامعقول. خطر می تواند هر یک از این موارد باشد؛ از دست دادن سلامتی، نا امیدی و شکست، بیکاری یا از دست دادن شغل، درگیری و نزاع با مردم، طلاق و ناسازگاری در خانواده و…

در چنین شرایط استرس زا، غدد آدرنالین در بدن انسان شروع به ترشح کورتیزول می کنند. کورتیزول با فعال کردن سیستم عصبی سمپاتیک، بدن را وادار به حالت “جنگ یا گریز”  می کند.

ترشح کورتیزول یا هورمون استرس چطور موجب بیماری میشود؟

استرس ها و فشار های عصبی دائماً سیستم ایمنی را درگیر فرآیند “جنگ یا گریز ” نگه می دارند و خبر بد این که به جهت ترشح بیش از حد هورمون کورتیزول، دیگر بدن انسان در برابر مهاجمان، قدرت دفاعی قابل قبولی نخواهد داشت و بیماری در بدن انسان خود را نشان می دهد که اصطلاحاً به چنین مواردی “بیماری خودایمنی” می گویند.

طبق آمارها 87 درصد بیماری ها به استرس بازمی گردد. بنظر شما بهترین راه درمان و بهبود بیماری ها چیست؟ با توضیحی که ارائه شد حتما توانستید جواب دهید. بله؛ پاسخ کاهش استرس و استقرار آرامش در ذهن و روان است.

اگر بیمار شرایط پایدار و مساعدی داشته باشد، می تواند با دریافت آگاهی، آرامش را تجربه کرده و با رسیدن به حداقل ترشح کورتیزول و خروج بدن از حالت “گریز یا حمله”، سیستم ایمنی بدن او تقویت شده و بیماری بهبود یابد.

می دانستید استرس انرژی انسان را می گیرد و عمر انسان را کوتاه می کند؟! استرس با بلند کردن وزنه 20 کیلویی فرقی نمی کند. هر دو انرژی بدن ما را تحلیل می برد و امروزه ثابت شده که کاهش انرژی در بروز بیماری ها نقش بسزایی دارد و بدون انرژی، سلول های دفاعی بدن هرگز نخواهند توانست با عفونت ها و سلول های بیمار مقابله کنند. در مقابل یکی از مزیّت های کاهش استرس، افزایش طول عمر است.

بیماری خودایمنی ناشی از ترشح بالای هورمون کورتیزول

ترشح مداوم هورمون کورتیزول و استرس بالا می تواند یک نوع از بیماری ها را به نام “بیماری های خودایمنی” ایجاد کند.

در واقع استرس هایی که ما از بیرون دریافت و در ذهن تصویرسازی می کنیم، در مدت زمانی موجب غیرفعال شدن سیستم ایمنی می شود؛ این وضعیت سبب می شود فرمان نادرست از مغز به سلول ها ارسال شود و سلول های بدن ما به جنگ یکدیگر بروند و بجای دفاع در برابر مهاجمان ناخوانده در برابر یکدیگر آرایش جنگی بگیرند. این نوع بیماری ها را “خودایمنی” نامیده اند که می توان از شایع ترین آن ها نام برد:

  • پسوریازیس
  • آرتروز پسوریازیس
  • دیابت نوع یک
  • تیروئید هاشیموتو
  • روماتیسم مفصلی
  • کم خونی
  • ام اس
  • ویتیلیگو یا پیسی

چطور استرس یا ترشح هورمون کورتیزول را کاهش دهیم؟

به عنوان راه کاهش ترشح هورمون کورتیزول و استرس، باید ابتدا با عوامل استرس زا آشنا شویم سپس ببینیم که هر یک از این موارد می تواند چگونه برطرف شود.

چطور آرامش را جایگزین استرس کنیم؟

چه چیزی توانسته آرامش قلب و ذهن شما را سلب کند؟
اول آن را روی کاغذ با تمام جزئیاتش بنویسید سپس شروع به پاکسازی ذهن و روح خود کنید. نوشتن جزئیات مشکل کمک می کند به شما تا روند بهبود خود را عینی و با تمرکز دنبال کنید و در نهایت از نعمت آرامش خود لذت ببرید.

سپس مواردی که بالاتر ذکر شد و یا هر مشکل دیگری که دارید را از درونتان ریشه یابی کنید.

بعضی انسان ها به روابط نا آرام خود در خانه و جامعه فکر نمی کنند که چقدر می تواند انرژی آنان را بگیرد و منجر به استرس یا همانطور که گفتیم ترشح مداوم هورمون کورتیزول شود!

بعضی انسان ها با احساس گناه خود زندگی می کنند؛ این هم مشکلی جدی است که انسان سالیان سال از یک خطا در گذشته رنج می برد و سخت می پذیرد که خدای مهربان او را بخشیده باشد!! و سنگینی استرس آن را هنوز به دوش می کِشد.

بعضی افراد هم از محیط یا شرایط شغلی خود ناراضی اند اما می بینی سال هاست که ناله می کند و غر می زند اما جسارت تغییر شرایط را ندارد و مجبور است استرس را تحمل کند و در نتیجه، ریتم سلامتی اعصاب و بدن خود را بهم می ریزد!

چطور ترشح کورتیزول را کاهش دهیم؟

اینکه چطور ترشح هورمون کورتیزول را کاهش دهیم کاملاً مرتبط است با اینکه استرس و اضطراب خود را کنترل کنیم. و در این مورد، اصلاً احتیاج به مصرف دارو نیست چرا که دارو به تنهایی نمی تواند ریشه های استرس انسان را برطرف کند و پس از پایان مصرف دارو، مجدداً مشکلات و نگرانی ها بر سر انسان آوار می شوند.

بهترین شیوه درمان، آگاهی و شناخت درمانی است که شما را برای همیشه از شرّ نا آرامی ها، نگرانی ها و احساسات آزار دهنده که باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول شده بود، رها می کند.

کافیست شخص بیمار، آگاهی های مرتبط با حوزه آرامش، سلامت روان، بدن و بیماری را آموخته و آگاه شود سپس تمام استرس ها و عوارض و اثرات سخت آن در یک بازه زمانی کوتاه بهبود کامل پیدا می کند.

  • ورود تخصصی به ترس ها و استرس ها
  • 8 جلسه فایل صوتی
  • ارائه تمرین های کاربردی و موثر
  • ریشه یابی استرس ها و فشارهای عصبی
  • بازیابی شادابی و نشاط به زندگی و خانواده
  • در مسیر فعال سازی مکانیسم درونی شفا
  • این دوره برای بیماری های ناشی از اعصاب نیز مفید است

پزشکی و کنترل ترشح کورتیزول

هر یک از موارد استرس زا که بالاتر ذکر شد، می تواند استرس ایجاد کند و ترشح هورمون کورتیزول را بالا برده و باعث بیماری های گوناگون شود. وظیفه پزشک دانا و دلسوز ایجاب می کند که اطلاعات خوبی نسبت به بیماری های مرتبط با فشارهای عصبی داشته باشد و بیمار را دعوت به آرامش کرده و با مشاور سلامت روان آشنا کند. در غیر این صورت تنها کار ممکن، تجویز دارو برای کاهش سرعت بیماری است.

حوزه دانش تخصص پزشک همان مواضع بیماری است اما اصل و منشأ بیماری همانطور که گفته شد، استرس و فشار های عصبی است که در نتیجه احساسات، افکار و باورهای انسان است.

ترشح بالای کورتیزول با فعالیت زیاد بدنی

نکته جالب توجه این که یکی از عوامل ترشح بالای هورمون استرس و کورتیزول، فعالیت بدنی غیرمتعارف است مانند تمرینات ورزشی خسته کننده، افزایش ساعت کاری، اختلال در وضعیت خواب و زیاده روی در خوردن

سوال: اگر فعالیت بدنی سنگین خوب نیست پس بهترین ورزش برای سلامتی چیست؟ بهترین و مناسب ترین ورزش، پیاده روی منظم است.

روزی بیست دقیقه پیاده روی کافیست تا هم ترشح کورتیزول و هم قندخون شما تعدیل شود و نشاط و شادابی را برایتان ارمغان بیاورد. ورزش های سخت و سنگین که امروزه ورزش حرفه ای نام گرفته و بیش از حفظ آمادگی جسمانی و حفظ سلامتی به دیگر دستاوردها ارزش می دهند، برای سلامتی مفید نیستند.

سوالات و نظرات دانشجویان

با انتشار سوال یا نظرخود، شروع کننده بحث باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
اطلاع از تخفیف‌ها و جدیدترین‌ها با تایید شما از جدیدترین تخفیف‌ها، مقالات و دوره‌های آموزشی سایت سریعتر از دیگران مطلع شوید فعلا نه تایید