موانع شاد زیستن| هفت عامل شادی و نشاط در زندگی

موانع شادی و نشاط

همه ما به خوبی می دانیم که شادی و نشاط چه حسی دارد و گاهی طعم شیرین آن را چشیده ایم. اما این پرسش همواره ذهن ما را مشغول می کند که چرا نمی توانیم از احساس اندوه و اضطراب رها شویم و با نشاط و آسودگی در لحظه حال زندگی کنیم؟
پاسخ این است که برای رسیدن به شادمانی پایدار، نخست باید موانع درونی شادی را شناسایی و برطرف کنیم و در کنار آن، به اصول و قوانین زندگی پایبند باشیم. اگر ذهن ما مملو از افکار منفی و احساسات ناخوشایند باشد، رسیدن به شادی پایدار، تقریباً غیر ممکن خواهد بود.

ما در این مقاله به سه سوال شما پاسخ می دهیم:

آیا خدا برای ما رنج و سختی می خواهد؟

چطور می توانیم شاد زندگی کنیم در حالی که این همه گرفتاری داریم؟ چرا برخی افراد در رفاه و آسایش به سر می برند، در حالی که دیگران با مشکلات متعدد دست و پنجه نرم می کنند؟ آیا خدا فقر، بیماری و رنج را برای ما تقدیر می کند؟ این پرسشی است که بسیاری از ما در مواجهه با مشکلات از خود می پرسیم.

پاسخ به این سوال بسیار ساده است. معیار اصلی برای شادمانی و نشاط، قوانین جهان هستی است. خداوند بر اساس پایبندی ما به این قوانین و انتخاب های ما، شرایط زندگی مان را تقدیر می کند. می دانیم که ما انسان ها به عنوان یک موجود دارای اختیار، حق انتخاب داریم و باید مسئولیت انتخاب هایمان را نیز بر عهده بگیریم. خداوند هم خارج از چارچوب قوانین هستی، در تقدیر ما مداخله نمی کند. به عنوان مثال، اگر به خاطر تنبلی و یا انتخاب های عجولانه دچار فقر یا ورشکستگی شدیم، نباید آن را به پای تقدیر یا بی مهری خدا بگذاریم.

اگر زندگی ما تلخ و ملال آور شده، دو راه پیش پای ماست: یا اینکه به پای شانس و تقدیر بگذاریم که در این صورت، مشکل تمام نشده بلکه گسترش هم پیدا می کند و یا اینکه تصمیم بگیریم که به همان نقطه ای که قوانین جهان هستی را نقض کردیم، برگردیم و این بار آگاهانه از نو شروع کنیم.

البته شروع دوباره زندگی، در نگاه اول کار سختی به نظر می رسد زیرا در این فرایند ذهنی، انسان از اینکه از حاشیه امن خود خارج شود و زاویه نگاه خود را تغییر دهد، می ترسد. این را بدانید، برای اینکه شهامت خروج از نقطه امن را پیدا کنید و در نتیجه، به نشاط پایدار در زندگی دست یابید، باید با ترس خود مواجه شوید و یک گام به جلو بردارید.

موانع شادی پایدار چیست؟

شادی پایدار، نتیجه آرامش قلبی و درونی است اما اکثر انسان ها موانع شادی را در عوامل بیرونی مانند شرایط اجتماعی و محیطی جستجو می کنند و همیشه در آرزوی روزی هستند که همه چیز بر وفق مرادشان باشد. با این حال، بخش قابل توجهی از این مانع ها، در درون خود ما نهفته است. با شناخت و رفع موانع درونی، می توانیم تاثیر عوامل بیرونی را کاهش دهیم و به شادی درونی پایدار دست پیدا کنیم.

مهم ترین موانع درونی شادی عبارتند از:

  1. افکار و احساسات منفی: به عنوان مثال، حسادت و کینه دو احساسی است که مانع شادمانی پایدار می شود. قلب گرفتار کینه، در رنج و اندوهی مداوم خواهد ماند و شادی را تجربه نخواهد کرد. حسادت نیز همچون آتشی است که نیکی های صاحب خود را می سوزاند و بیش از هرکس، او را نابود می سازد.
  2. تعصب و سوگیری: افراد شادمان، هیچگونه تعصبی ندارند و برای پذیرش حقیقت، قلبی گشوده دارند؛ لذا پیش داوری نمی کنند و برای پاکسازی ذهنیت های منفی قبلی خود تلاش می کنند تا از تجربیات دیگران بهره مند شوند و به رشد شخصی برسند.
  3. عدم باور به حمایت خدا: وعده خداوند این است که از کسانی که ایمان و باور قلبی به او دارند، حمایت و دفاع کند. خداوند نیز به وعده خود عمل می کند. انسانی که خداوند را به عنوان مهربان ترین حامی خویش پذیرفته و به او اعتماد کامل دارد، بدون ترس، در آرامش و شادی پایدار زندگی می کند.
  4. نداشتن هدف و برنامه مشخص: اینکه هدف نداشته باشیم و یا اینکه دلیل مشخصی پشت اهدافمان نباشد، تلاش ما را بی فایده کرده و موفقیت ما را به تاخیر می اندازد و ما را افسرده می کند. انتخاب رشته یا شغلی که با علاقه و توانایی هایمان هم خوانی نداشته باشد، مثال رایجی برای نداشتن هدف مشخص است.
  5. تنبلی و بی مسئولیتی: انتظارِ داشتن نتایج بدون تلاش، یک توهم است. هر فردی وظایفی دارد که باید آن ها را انجام دهد اما نتیجه و ثمربخشی آن را به خداوند بسپارد. افراد اهمال کار، بدون انجام وظیفه، توقع دارند که قوانین ثابت و هوشمند هستی، برای آنان استثناء قائل شود در حالی که این غیر ممکن است. در صورتی که فردی مسئولیت تغییر در خود و تلاش برای بهبود وضعیت زندگی در ابعاد مختلف را نپذیرد، چالش ها و مسائل پیاپی، او را از پای در خواهد آورد و زندگی بر او تلخ خواهد شد.

عوامل نشاط پایدار چیست؟

در ادامه به برخی از مهم ترین عوامل موثر بر شادی پایدار می پردازیم:

  1. زندگی در لحظه حال: افرادی که در لحظه حال زندگی می کنند، تک تک نعمت ها و زیبایی ها را می بینند و از وجود این همه شگفتی و موهبت به شعف می آیند و از شادمانی در پوست خود نمی گنجند. کسی که زندگی در لحظه حال را نیاموخته است و درگیر ترس آینده و اندوه گذشته می گردد، تنها فرصت شادمانی را از دست می دهد و هیچ گاه نمی تواند آن را تجربه نماید.
  2. عدم وابستگی: در نگاه معنوی، به دست آوردن ثروت از راه درست، کاملاً پسندیده است.اما وابستگی به آن ناپسند است زیرا در ما ترس و اندوه ایجاد می کند، دائم می ترسیم و مضطربیم که مبادا آن را از دست بدهیم و اگر از دست برود دچار اندوه می شویم که چرا ازدست رفت؟! شرط دیگر شادی همین است که اگر چیزی را از دست دادی، اندوهگین نشوی چرا که می توانی بهتر از آن را به دست آوری!
  3. عشق بی قید و شرط: اگر همه جهان را نقاشی خالقی بی همتا بدانیم، به هیچ موجودی در این عالَم، جز عشق تقدیم نخواهیم کرد و آن گاه است که شادی حقیقی را تجربه خواهیم نمود. نیکی کردن به دیگران، در واقع نیکی در حق خویشتن است پس در قبال آن، از هیچکس توقع و انتظاری نباید داشته باشیم.
  4. بخشندگی: یکی از قوانین ویژه جهان، بخشش و انفاق است و انسان های موفق و ثروتمند، همواره بخشی از دارایی خود را انفاق می کنند. بخشندگی همچون داد و ستُد است و نباید از ترس فقیر شدن، این کار را ترک کرد.
  5. مدیریت زمان و اولویت بندی: اختصاص دادن زمان به لذت های ماندگار و فعالیت های مورد علاقه، از عوامل کلیدی شاد زیستن است. انسان آگاه، از پرداختن به چیز های کم ارزش و یا لذت های گذرا، احساس خسارت و زیان می کند و از آن پرهیز می کند. یکی از موانع شاد زیستن از دست دادن فرصت ها و ضایع کردن عمر است.
  6. شناخت رسالت فردی در زندگی: نشاط و شادمانی پایدار تنها در صورتی امکان پذیر است که زندگی برای انسان معنادار باشد و معناداری زندگی به طور کامل برای آدمی، در آن است که معنای خاص زندگی خویش یا همان رسالت خود را بیابد و در جایگاه ویژه خود قرار گیرد. کسانی که مشغول کاری هستند که به آن علاقه ندارند، هیچ گاه شادمانه زیستن را تجربه نخواهند کرد.
  7. کنترل سخن: کلمات انسان، قدرت آفرینش و اثرگذاری در زندگی دارند. استفاده از جملات منفی مانند سخن از فقر، بیماری، بی انگیزگی و از این قبیل جمله هایی که ارتعاش منفی دارند، تاثیر مستقیم بر شادی یا اندوه ما می گذارند.

تمرین: اکنون که موانع شاد زیستن را شناختید، قلم و کاغذی بردارید و یک جدول رسم کنید. در یک ردیف بنویسید که چه چیزهایی به نظر خودتان، آرامش و نشاط شما را سلب کرده و در ردیف دیگر کارهایی که باعث نشاط در شما می شود را بنویسید و به میزان رضایت و شادی درونی خود از یک تا ده نمره بدهید. اکنون به مدت چهل روز تلاش کنید هر روز کمی از موانع شادی را برطرف کنید و کمی بیشتر به عوامل شادی در زندگی بپردازید.

چهل روز بعد، دوباره همین جدول را ترسیم کنید و پس از پایان چهل روز، نتیجه این دو بازه زمانی را با هم مقایسه کنید. چه مقدار موفق بودید که شادی های از دست رفته را به زندگی برگردانید؟ اکنون دوباره به رضایتمندی و شادی درونی خود از یک تا ده نمره بدهید.

دوره هفت قانون برای رسیدن به شادی درون

عامل اساسی اندوه و شکست های انسان در زندگی را باید در یک جمله خلاصه کرد: «بی توجهی به قوانین جهان هستی». می دانیم که جهان ما، جهان نظم و هماهنگی است؛ تمام موجودات به صورت زنجیروار با یکدیگر مرتبط است و اخلال در این نظم جهانی، تمام این سیستم عظیم را دچار مشکل می کند. فرض کنید بارش باران در روی کره زمین کاملاً متوقف شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟؟؟

در زندگی انسان نیز باید موانع شادی برچیده شود و قوانین حاکم باشد و در صورتی که دانسته یا نادانسته بخشی از قوانین الهی مربوط به زندگی خودمان را زیر پا بگذاریم، تمام زندگی ما دچار اختلال و نابسامانی خواهد شد.

اما مهمترین قوانین شادی در زندگی انسان چه هستند و چگونه باید آن ها را فرا گرفت و در زندگی عملی ساخت تا شادی مهمان قلب هایمان گردد؟ دوره هفت قانون برای رسیدن به شادی درون، پرده از قوانین هفتگانه شادی بر می دارد و با آگاهی های ناب و تمرین های کاربردی و اثر گذار، شادی را برای زندگی شما به ارمغان می آورد.

دوره هفت قانون شادی

مقالات مرتبط

0 دیدگاه‌ها و نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[df-form-login]