رابطه طول عمر با استرس ارتباط داشتن عمر طولانی و کاهش سن بیولوژیک افسردگی

ارتباط عمر طولانی با استرس و افسردگی

همه انسان ها آرزوی عمر طولانی و زندگی همراه با سلامتی دارند اما این آرزو بدون رهایی از استرس و افسردگی، دست نیافتنی است. در این میان انسان هایی هستند که از عمر طولانی برخوردارند؛ و سوال این است که آن ها چطور و با چه الگویی توانسته اند به اکسیر حیات و راز طول عمر دست یابند؟ در این مقاله این مساله مهم از لحاظ علمی و معنوی مورد بررسی قرار می گیرد.

در اسطوره های کهن، سخن از اکسیر جاودانی متداول بوده و امروز هم ارتقاء میانگین عمر انسان و کاهش سن بیولوژیکی او اهمیت بسیاری پیدا کرده تاجایی که دانشِ روز دسته به کار شده تا دارو و یا الگوی جامعی برای این موضوع پیدا کند. از طرفی اشتیاق مردم برای سلامتی و طول عمر باعث شده که محصولات خوراکی و دارویی جوان سازی و ضد پیری به یک صنعت پول ساز و پرسود تبدیل شود.

در این مقاله می خوانید:

تحقیقات علمی بر افزایش طول عمر با کنترل استرس

به گزارش ویکیپدیا محققان دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور به افزایش طول عمر و کندسازی پیری انسان پرداخته اند و برای نخستین بار ارتباطی بین واکنش استرس و پیری زودرس کشف کرده اند.

آن ها در این آزمایش دریافتند که کنترل واکنش استرس می تواند به عمر طولانی در انسان به نحو قابل توجهی کمک کند تا جایی که دوبرابر سن متعارف ادامه حیات دهد.

به گفته پروفسور “گیوم تیبو” سرپرست این پژوهش، پیری بیولوژیک یک زنگ خطر برای انواع مشکلات و بیماری ها مانند دیابت، سرطان و بیماری های عصبی است.

ادامه بررسی این مقاله به موانع عمر طولانی و مطالعه الگوهای مخرب و الگوهای سلامت جسمی و روانی اختصاص دارد.

برای داشتن عمر طولانی انرژی خود را هدر ندهید!

سلول های بدن انسان برای ادامه حیات به انرژی نیاز دارند و سلامتی و طول عمر نیز به مدیریت این نیرو بستگی دارد. اکثر مردم درست زندگی نمی کنند و در نتیجه یا استرس دارند یا افسردگی! در حالی که این دو همیشه انرژی انسان را می کاهد و در نهایت نابود می کند.

اگر انسان ها می دانستند که استرس چقدر انرژی از ذهن و سلول های بدنشان می گیرد، چاره ای برای حفظ سلامتی خود می اندیشیدند.

مطالعات علمی دانشگاه استنفورد اعلام کرد که عامل 95 درصد بیماری های امروز انسان، استرس است. روابط نادرست با خانواده و یا همسر می تواند استرس زا باشد و یا نارضایتی از شغل یا محیط کار و همکاران و یا اینکه ترس از عواقب کارها. در واقع اتلاف انرژی سن بیولوژیک انسان را بالا می برد؛ می بینید که برخی افراد مثلاً 50 سال بیشتر سن ندارند اما دچار پیری زودرس شده اند و اگر ثروتمند باشند، مشتری کلینیک های زیبایی و جوان سازی پوست هستند.

آسیب استرس بر اختلال در سیستم ایمنی بدن هم بسیار موضوع مهمی است؛ استرس بدن انسان را همواره در حالت “جنگ و گریز” قرار داده و باعث ترشح مداوم کورتیزول و در نتیجه “بیماری های خودایمنی” می گردد. لذا کسی که خواهان عمر طولانی است باید با اضطراب و افسردگی خداحافظی کند.

اگر الگوهای رفتاری نادرستمان را پیدا کرده و در سبک زندگی خود بازنگری کنیم، انرژی کمتری هدر داده و میانگین طول عمر و امید به زندگی را افزایش خواهیم داد.

الگوهای رفتاری مخالف با طول عمر

قاتلان انرژی درونی ما عوامل مختلفی هستند اما اگر بخواهیم تمام این ها را در دو مورد خلاصه کنیم، باید به مقوله “استرس یا ترس آینده” و “افسردگی یا اندوه گذشته” اشاره کنیم. اندوه، وقت و انرژی انسان را در گذشته محصور می کند و مانع ساخت آینده باشکوه می شود.

استرس روحی و روانی افسردگی و اندوه گذشته فقدان تکیه گاه معنوی
اندوه مستمر گناهان ترس و فوبیاها ناهماهنگی روح و جسم
روابط ناسالم | روابط بدون عشق نارضایتی شغلی عدم توجه به سلامت جسم
پرهیز نکردن از خوراکی های مضر صحبت های بی ثمر درباره اقتصاد و سیاست تمرکز بر حوادث و سوانح

الگوهای رفتاری غلط با آگاهی و دانش اصلاح می شود پس سعی کنید الگوی مناسب و سالمی را در زندگی بکار ببندید. ضمناً از سرگرم شدن با شعارها و سخنان کلیشه ای پرهیز کنید؛ مثل جمله معروف اما توخالی “با استرس هات بجنگ”. وقتی سونامی مشکلات روبروی انسان باشد، چطور می تواند بجنگد! در واقع استرس یک واکنش طبیعی و ذاتی موجودات است پس ما فقط باید یاد بگیریم چطور از کنار آن عبور کنیم.

گذار از عوامل استرس؛ در مقایسه پیشینیان با ما

برخلاف اندیشه رایج، ترس نمی تواند از خطرات پیشگیری کند؛ در واقع این خودِ انسان است که یا عاقلانه احتیاط می کند و یا به دام خطرات و سوانح می افتد.

در یک مطالعه آماری نسبت به گذشته مردمان مشاهده کردیم که عمر ها طولانی بوده تا جایی که چندین کتاب در شرح حال “معمّرین” و دیرزیان نگاشته شده است؛ افراد زیادی که با کمترین برخورداری از رفاه و ثروت و با وجود جنگ و غارت و زندگی پرخطر، سالیان زیادی عمر می کردند. سوال اینجاست که به راستی چگونه انسان مدرن امروز با برخورداری بالا از امکانات رفاهی باز هم عمر طولانی نمی کند؟!

گذشتگان ما بیشتر در معرض ترس از خطرات فیزیکی مانند راهزنان، بلای طبیعی و بیماری های ناشناخته بودند؛ با این حال اگر از چنین عواملی جان سالم به در می بردند، عمر طولانی می داشتند.

این در حالی است که امروزه بشر در معرض ترسی به مراتب سخت تر، متنوع تر و درازمدت به نسبت پیشینیان است و آن استرس، اضطراب و ترس حاصل از افکار و ذهن است. به لحاظ تاریخی پیش از انقلاب صنعتی و پیدایش تکنولوژی و مدرنیته، زندگیِ عموم انسان ها آرام و بی تنش بود و می توان این چالش لاینحل در تاریخ زندگی انسان را به دو بخش قبل و بعد انقلاب صنعتی تقسیم کرد. اصلاً 80سال پیش بشریت با واژه “استرس” و مفهوم آن آشنایی نداشت چرا که هنوز چنین واژه ای وضع نشده بود!

علت این ترس شدید می تواند دسترسی سریع به اخبار و اطلاعات منفی یا تنش های روزمره یا شکست ها و چالش ها باشد.

 

مقایسه ویژگی در پیشینیان در انسان امروز
مقایسه ماهیت ترس عینی و ملموس ذهنی و انتزاعی
مقایسه شدت ترس گاه به گاه اما شدید ترس مداوم و شدید
مقایسه نوع ترس های مضر کوتاه مدت مزمن و مختلف
مقایسه نوع مقابله فیزیکی خودآگاهی و یا شناخت درمانی و یا دارویی


بدین ترتیب روشن شد که استرس هایی که زاییده ذهن و افکار انسان است، چنان تاثیری بر اختلال عملکردی بدن و کاهش طول عمر انسان می گذارد که مواجهه با ترس های فیزیکی پیشینیان ما این مقدار آسیب زا نبوده و اصل زندگانی آنان را تحت الشعاع قرار نمی داد.

تقسیم برنامه ها در برنامه ریزی روزانه

یکی از الگوهای رفتاری مناسب طول عمر، هدفمند سازی برنامه ها است. همه می دانیم رسیدگی به پدر و مادر، توجه و ابراز علاقه به همسر و فرزندان، تفریح نشاط آور، مطالعه هدفمند، ورزش روزانه و تفکر خیلی مهم است و به این ها نیاز داریم اما وقتی به کارنامه یک هفته گذشته خودمان نگاه می کنیم، با کمال تاسف می بینیم که خیلی رضایت بخش نیست! نه تنها نتوانستیم انرژی بیشتری دریافت کنیم بلکه انرژی سوزی هم داشته ایم!

برخی افراد در ظاهر شاد و انسان موفقی بنظر می رسند. این ها خیلی دوندگی دارند و انگار می خواهند خیلی سریع به اهداف خود برسند؛ بعضاً حتی از تمکن مالی خوبی هم برخوردارند اما وقتی به زندگی خانوادگی آنان خوب نگاه می کنی چالش هایی می بینی که دائماً عمیق تر می شود و بنیان خانواده آن ها ناگهان به فروپاشی می رسد!

ما قرار نیست سخت کار کنیم تا زندگی کنیم و زندگی کنیم تا به کار و شغلمان رسیدگی کنیم! این دور باطل آخر انسان را از پا درمی آورد. در واقع این فشارهای عصبی و استرس است که خیلی زود منجر به حمله قلبی یا بیماری روانی می شود.

سلامت روح و افکار؛ راز عمر طولانی

چنان که گفتیم که ما نیاز به یک الگوی رفتاری منسجم و هدفمند داریم؛ پس در واقع سلامت روان، محصول یک پکیج از الگوی خوشبختی است. ما باید مجموع این موارد را در زندگی مراعات کنیم تا از عمر طولانی برخوردار باشیم.

  • فراگیری و پایبندی به قوانین جهان: سیستم بزرگ هستی طبق برنامه و قاعده کار می کند و با تخلف از قوانین جهان نمی توان به آرامش و خوشبختی رسید.
  • توجه به معنویت: شیطان با ابزار ترس، ارتباط انسان را با نیروی بی کران الهی در عالم می گسلد و او را به وادی وحشتناک و کُشنده ترس و اضطراب می کشاند. اما توجه به معنویت موجب دلگرمی و آرامش قلبی انسان است.
  • نیروی درخواست از خدا: خداوند وعده استجابت درخواست ها را داده است به شرطی که مخالف قوانین هستی نباشد و انسان نیز در مسیر آن تلاش خود را انجام دهد.
  • برنامه ریزی و تعیین اهداف: اهدافی را تعیین کنید که مطابق با فطرت الهی خویش و عشق و خدمت به بشریت باشد. در این مسیر بی باکانه گام بردارید و از سرزنش دیگران نهراسید.
  • سبک غذایی سالم: اگر سبک غذایی سالم، غیر تراریخته و متناسب با ژنتیک اصیل انسانی نداشته باشید، عمر طولانی آرزویی دست نیافتنی خواهد بود! برای آگاهی از ساختار ژنتیکی و غذایی بدن می توانید از دوره “سوخت و ساز” وبسایت ما استفاده کنید.
  • ورزش متناسب با فیزیک انسان: بهترین ورزشی که متناسب با بدن انسان و ژنتیک نیاکانی ما باشد، “پیاده روی” است. ورزش های سنگینی که تبدیل به بازی و سرگرمی شده اند به هیچ وجه قدمت و اصالت ندارند. روزی بیست دقیقه پیاده روی کنید.
  • خواب منظم: بهم ریختگی ساعت بدن، می تواند مقدمه افسردگی مزمن باشد.
  • سپاسگزاری و ترک اسراف و کفران: تمرکز بر کمبودها علاوه بر کفران نعمت، موجب نِمود بیشتر کمبودها و تشدید آلام و اندوه ها است. برداشتن تمرکز از کمبودها و توجه به داشته ها، از بهترین صفات و الگوهای رفتاری پسندیده است.
  • توجه به عکس العمل رفتارها: کارما یا عکس العمل لازم نیست که فقط نسبت به دیگران باشد بلکه تفکرات منفی و نشخوارهای ذهنی منفی ما نسبت به خودمان نیز مشمول قانون کارما و عکس العمل است و روی تک تک سلول ها و دیگر ابعاد زندگی ما اثر می گذارد.
  • رهایی از افکار بیهوده و منفی: سخن از فقر و جر و بحث های سیاسی و جناحی و اقتصادی از جمله اتلاف کنندگان انرژی هستند و با طول عمر مفید در تضادند.

در این مقاله کوشیدیم ابتدا با استناد به منابع علمی اثر استرس و افسردگی را بر کاهش طول عمر بررسی کنیم سپس راهکارهای روانشناسی – معنوی مختصر و مفیدی برای مهار عوامل استرس زا ارائه دهیم و برای سلامت روح و روان جامعه در حد توان گام برداریم.

2 دیدگاه‌ها و نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Eilia

آیا مسئله طولانی یا کوتاه شدن عمر رو از نگاه معنوی هم میشه بهش نگاه کرد؟ ممکنه توضیح بدید؟

دکتر سیدمصطفی زارعی
پاسخ به  Eilia

سلام و درود
بله به لحاظ معنوی این موضوع کاملا قابل ارائه است. یک مثال میزنم ببینید فطرت انسان بر خوبی و پاکی سرشته شده و وقتی یک سخن نادرست میزنیم یا یک کار بدی بکنیم، بدون شک خواسته یا ناخواسته این تعارض و تضاد در درون ما تنش ایجاد میکنه و تجمع این احساسات متناقض موجب افسردگی، اضطراب و فشار عصبی میشه و موجب بیماری های روان و بیماری بدن میشن. این یک مثال بود برای اینکه راحت تر درک کنید که مسائل اخلاقی و معنوی بر کیفیت و کمیت عمر ما تاثیر جدی دارند. شاد و پیروز باشید

[df-form-login]