آسیب استرس و فشار عصبی بر سیستم ایمنی بدن

استرس و آسیب بر سیستم ایمنی بدن

استرس و فشار عصبی در بدن انسان همانند سمّ عمل می کند و موجب ضعف سیستم ایمنی بدن شده و در نهایت آن را از کار می اندازد. امروزه پزشکان میزان زیادی از مریضی ها را از نوع بیماری خودایمنی می دانند؛ برای این نوع بیماری ها هنوز هم درمان قطعی از سوی دانش پزشکی مطرح نشده است و بدون تردید استرس و فشار های عصبی تاثیر پررنگی در پیدایش آن و ضعف سیستم ایمنی دارد.

استرس و فشار عصبی چگونه ایجاد می شود؟

شاید اطلاعات کم افراد درباره استرس، یکی از عوامل بروز بیماری های روان تنی باشد مثلاً در یک نگاه سطحی، به شخصی که نگرانی و دلشوره دارد می گویند: استرس دارد! یا اینکه تاثیر فشارهای عصبی بر سلامتی بدن را ناچیز می دانند.

تعریف هایی که از معنای واژه “استرس” ارائه شده، متعدد است اما همه آن ها به نقش عوامل استرس زا در بروز بیماری جسم اشاره می کنند.
ابتدا شما را با تعریف سه دانشمند مشهور در این زمینه آشنا می کنیم:

  • والتر کانن: استرس یعنی هر فشار روانی که از داخل یا خارج ذهن، باعث بر هم خوردن تعادل حیاتی ارگان های بدن می شود.
  • هانس سلیه؛ این روانپزشک کانادایی که سهم زیادی در شناخت بشر از مفهوم استرس دارد، می گوید:
    عوامل محیطی [مثل بدهکاری و رسیدن موعد پرداخت] که قدرت آسیب رساندن به ارگان های بدن را داشته باشد و به صورت اثرات گسترده فیزیولوژیک قابل تشخیص است.
  • ریچارد لازاروس: استرس به واسطه شرایطی صورت می پذیرد که توقعات از یک شخص، فراتر و پرفشارتر از توانایی های او باشد و این فشارها باعث احساس خطر شده و سلامت جسمی او را تهدید می کند.
    گرچه لازاروس به عنوان روانشناس، نگاه شناختی در تعریف استرس دارد اما نیم نگاهی هم به تاثیر آن بر بیماری جسمی انداخته است.

در میان تعریف های بالا دو عنصر مشترک یا مشابه دیده می شود: تاثیر پذیری روان از عوامل استرس زا و تاثیرگذاری آن بر کارکرد بدن

با توجه به مجموع تعریف های بالا می توان استرس را چنین معرفی کرد که: هر فشار روانی یا عامل خارجی که فراتر از ظرفیت فرد باشد و واکنش دفاعی بدن را تحریک کند و به مرور زمان موجب ضعف سیستم ایمنی بدن شود.

استرس اولین واکنش بدن نسبت به خطر است؛ خطر می تواند واقعی باشد یا احتمالی و یا حتی تخیلی و نامعقول. خطر می تواند هر یک از این موارد باشد؛ از دست دادن سلامتی، نا امیدی و شکست، بیکاری یا از دست دادن شغل، درگیری و نزاع با مردم، طلاق و ناسازگاری در خانواده و …

تاثیر فشار عصبی بر بیماری و استرس اینفوگرافیک

از استرس تا ضعف سیستم ایمنی

بدن ما انسان ها در برخورد با موقعیت های ترسناک و یا استرس زا، هورمون کورتیزول ترشح می کند. این را بدانید پس از ترشح کورتیزول، بدن یکی از واکنش های “جنگ یا گریز” را تجربه می کند اما چون که در حقیقت جنگ و گریزی وجود ندارد و همه این اتفاقات در دنیای ذهن واقع می شود، آن هورمون ها تجمع می کنند و اختلال در سیستم ایمنی بدن صورت می گیرد.

افرادی که به صورت مداوم با استرس و اضطراب زندگی می کنند، متاسفانه به این مطلب آگاه نیستند که همواره سیستم ایمنی بدن آنان در حالت دفاعی قرار می گیرد!

استرس ها و فشار های عصبی دائماً سیستم ایمنی را درگیر فرآیند واکنش دفاعی نگه می دارد و خبر بد این که به جهت ترشح بیش از حد کورتیزول، دیگر بدن انسان در برابر مهاجمان، قدرت دفاعی قابل قبولی نخواهد داشت و بیماری در بدن انسان خود را نشان می دهد که اصطلاحاً به چنین مواردی “بیماری خودایمنی” می گویند.

حالت جنگ و گریز در روانشناسی ترشح کورتیزول

آیا استرس باعث چاقی می شود یا لاغری؟

رابطه بین استرس و وزن چندوجهی و پیچیده است. در حالی که استرس کوتاه مدت می تواند منجر به بی اشتهایی و لاغری شود، استرس مزمن اغلب با افزایش وزن و چاقی مرتبط است.

رابطه آن با لاغری و کاهش وزن

  • در حالت استرس، همواره بدن در حالت “جنگ یا گریز” قرار می گیرد. معمولاً در استرس کوتاه مدت مثل ساعتی که مشغول امتحان دادن هستید، احساس سیری و بی اشتهایی دارید و مشغول از دست دادن کالری هستید.
  • در حالت بحران مانند جنگ؛ انسان چنان مضطرب و بی قرار می شود که با وجود فعالیت بدن زیاد، تمایل به خوردن غذا ندارد. احتمال کاهش وزن و لاغری بالا می رود.
رابطه استرس و فشار عصبی با بیماری بدن

رابطه استرس با چاقی و افزایش وزن

معمولاً در استرس مزمن و طولانی مدت مشاهده می شود که افراد به پرخوری پناه می برند؛ اما بعداً برای لاغر شدن به مشکل می خورند!

  • بدن در هنگام استرس، هورمون کورتیزول ترشح می کند؛ در اصل ماجرا از این قرار است که وقتی نیاکان ما در معرض خطر درندگان قرار می گرفتند، بدنشان به سرعت هورمون کورتیزول ترشح می کرد سپس در حالت “جنگ و گریز” قرار می گرفت؛ یا فرار می کردند تا خطر از ایشان دفع شود یا برای نجات جان خود با آن درنده گلاویز می شدند. اما الان که موقعیت ترسناک برای انسان رخ نمی دهد، کورتیزول تجمع کرده و متابولیسم یا سوخت و ساز را کند می کند و باعث چاقی می شود.
  • نیاز شدید به قند: قند سریع ترین منبع انرژی بدن است و بخاطر از دست دادن کالری، بدن احساس می کند که سریعاً انرژی لازم دارد. فرضاً اگر آرامش به جان و روان انسان بازگردد، آن قند اضافی در سلول ها به صورت چربی ذخیره می شود.

معرفی دوره از ترس تا شور زندگی

در الگوی خودآگاهی توحیدی بیمار با آگاهی ها و تمرین هایی آشنا می شود که با کمک مشاور خواهد توانست ریشه و علت آن بیماری را تشخیص دهد. در گام بعدی مکانیسم شفا در درون بدن فعال می شود؛ بسیار سریعتر از فرآیندی که [شاید سال ها] در بدن او شکل گرفته تا به بیماری خاصی دچار گردد.

برای افرادی که دچار استرس و انواع فشار عصبی هستند و ریتم زندگی فردی یا اجتماعی آنان را مختلّ نموده و همچنین افرادی که به هر یک از اختلال های حوزه سلامت روان مبتلا شده اند، توصیه می کنیم که ابتدا دوره از ترس تا شور زندگی را استفاده کنند.

دوره از ترس تا شور زندگی در قالب 8 فایل صوتی تقدیم شما می گردد و به شما کمک شایانی خواهد کرد تا با جنس آگاهی خودشفابخشی وفق و اُنس بگیرید و بدن خود را در مسیر مکانیسم شفا قرار دهید.

حتماً می دانید که ترس و استرس درصد زیادی از انرژی انسان را کاهش می دهد و قبل از هر گامی که می خواهید در مسیر موفقیت فردی یا موقعیت شغلی و یا روابط اجتماعی بردارید، مانع و سدّ راهتان می گردد و مانند زنجیری به پای شما می غلتد و شما را از حرکت باز می دارد. لذا اگر بتوانید بر ترس ها و فشار های عصبی خود چیره شوید و آنان را شکست دهید، بیماری های روانی و فشار های عصبی درمان می شود.

گیف از ترس تا شور زندگی

مقالات مرتبط

0 دیدگاه‌ها و نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[df-form-login]