قانون کارما | چطور این قانون معنوی تمام ابعاد زندگی ما را فرا میگیرد؟

قانون کارما یا عکس العمل، یک باور معنوی و قانون تخلف ناپذیر است که می گوید: هر کنش، اندیشه، احساس و سخن ما تبدیل به پیامد یا واکنشی در زندگی خودمان خواهد شد. رعایت قوانین معنوی جهان هستی هنگامی مورد توجه قرار می گیرد که می بینیم برخلاف همه انتظارات و محاسبات دقیقی که از زندگی داریم، به بن بست هایی می رسیم که از حل آن مشکل ناتوانیم. تنها با اجرای قانون طلایی کارما همه می توانند زندگی سرشار از موفقیت و آرامش را تجربه کنند.
قانون عمل و عکس العمل در زندگی، قانون کاشت و برداشت، قانون طلایی و قانون نظام احسن نام هایی دیگر است که به این اصل اساسی معنوی اشاره دارد.
- قانون کارما به زبان ساده
- سیستم هوشمند جهان هستی یا نظام احسن
- رابطه علت و معلولی در قانون کارما
- چقدر احتمال شانس و تصادف در قانون کارما وجود دارد؟
- چرا به کارما یا قانون طلایی پایبند نیستیم؟
- چگونه از قانون کارما استفاده کنیم؟
قانون کارما به زبان ساده
اصطلاح قانون کارما، اشاره به سیستمی دارد که پیامد رفتارهای انسان را در قالب پدیده ها، اتفاقات و در نهایت سرنوشت انسان به او باز می گرداند. یک نیروی ماوراء طبیعی که پاداش کارهای خوب انسان، و مجازات کارهای بد او را بدون ذره ای خطا یا تبعیض به او بر می گرداند.
قانون کاشت و برداشت نیز نامی دیگر است که برخی روی این باور معنوی قرار داده اند و بیان می کند که شما هر چیزی که در زندگی بکارید، همان را درو خواهید کرد.
به قول فروغی بسطامی:
هر دست که دادند، همان دست گرفتند
شعر از فروغ بسطامی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده که دیده باشید فردی به مشکلی بزرگ برخورده مثلاً اتومبیل خود را بر اثر تصادف از دست داده و یا یک نفر کلاهبردار، اموالش را به ناحق تصاحب کرده است. در حالی که بعضی مردم به حال چنین فردی افسوس می خورند، دیده ایم بعضی افراد، به حال او می خندند و وی را سرزنش می کنند.
اینجاست که قانون طلایی به عنوان یک از قوانین زندگی می گوید: اگر در شرایط آن فرد بیچاره بودی، آیا دوست داشتی مردم تو را مسخره کنند یا از تو دلجویی کنند؟! بنابراین چیزی را که برای خود نمی پسندی، برای دیگران نیز مپسند. اینجا منطقه حکمرانی کارما ست. قانون کارما می گوید: اگر دیگران را تمسخر و سرزنش کردی و یا آسیبی به آنان رساندی، آماده باش که مانند همین رفتار با خودت تکرار شود. و اما اگر دست زمین خورده ای را گرفتی آماده باش که مانند همین را دریافت کنی.
یاد دارم ز پیر دانشمند ….. تو هم از من به یاد دار این پند
شعر از سعدی شیرازی
هرچه بر نفس خویش نپسندی ….. نیز بر نفس دیگری مپسند

سیستم هوشمند جهان هستی یا نظام احسن
قانون کارما به نظام احسن نیز نامیده شده است. نظامی که قوانینش خطاناپذیر است و برای هر عمل در این جهان، عکس العملی در نظر می گیرد. این نظام بر اساس “درخواست و جواب” کار می کند. وقتی انسان درخواست خود را به صورت رفتار، گفتار، اندیشه و احساس به سیستم هوشمند جهان هستی ارسال می کند، مناسب ترین پاسخ را دریافت می کند. اگرچه این احتمال وجود دارد که انسان نسبت به پیام و درخواست خود غافل باشد و آگاه نباشد اما هوشمندی نظام احسن، آن را یک درخواست درنظر می گیرد.
از طرفی ممکن است نظام احسن، پاسخ یک درخواست را به سرعت ندهد و آن را برای فرصت مقتضی موکول کند. چه بسا یک عکس العمل، در آینده دور و در قالب رخدادی که شاید مورد انتظار نباشد، به وقوع بپیوندد. حتی امکان دارد، به خاطر شدت و بزرگی یک عمل، نتیجه آن در این دنیا، به طور کامل به فرد بازنگردد و بخشی از آن در دنیای دیگر نقش خود را نشان دهد.
رابطه علت و معلولی در قانون کارما
در پاسخ به این سوال که چطور قانون کارما عمل می کند، بهتر است به رابطه علت و معلولی بین کنش ها و پدیده ها اشاره کرد. همانطور که آتش، علت گرما و نور است، هر عمل و کنش علت است و معلول آن، عکس العمل و واکنشی است که در آینده به وجود می آید.
کارما به معنی بازگشت است و به ما نشان می دهد که هر عملی یک واکنش دارد و این واکنش می تواند در کوتاه مدت یا بلند مدت بروز کند. این قانون، بر یک اصل معنوی بنا شده که اعمال ما، چه مثبت و چه منفی، بر زندگی خود و دیگران تاثیرگذار است.
چقدر احتمال شانس در قانون کارما وجود دارد؟
پاداش یا مجازاتی که در قبال رفتار، گفتار و پندار خود دریافت می کنیم، بازگشت همان عمل است که از ما سر زده و اصلا گمان نکنید که به صورت شانسی و تصادفی و خارج از این نظام دقیق به ما تعلق پیدا کرده است. این قانون برای این است که رفتار خود را بر اساس آن تنظیم کنیم.
به این مثال دقت کنید. فرض کنید شخصی در معامله ای فردی دیگری را فریب می دهد. اینجا دو نوع کارما، برای شخص اول، ایجاد می شود؛ یکی این که در آینده، خود او نیز مورد فریب قرار می گیرد. اما نوع دوم کارما که گریبان گیر او می شود این است که به واسطه فریب کاری، شخص اول دیگر در معاملات خود نمی تواند به دیگران اعتماد کند و مدام دچار شک و تردید می شود.
همانطور که در این مثال دیدید، هیچکدام از آسیب های روانی و اجتماعی که افراد متحمل می شوند، بدون علت و تصادفی نیست. این مثال، یک نمونه واقعی است که مانند آن، هر روز در جامعه ما اتفاق می افتد.
چرا به کارما یا قانون طلایی پایبند نیستیم؟
با وجود اینکه بیشتر ما قبول داریم که نتیجه مثبت و منفی کارهایمان را به زندگی خودمان بر می گردد، چرا به قانون کارما توجه نمی کنیم؟
- ذهنیت هایی که از محیط می گیریم: انسان با محیطی که در آن قرار دارد، انس می گیرد و ممکن است پس از چندی، دیگر نتواند فهم درستی بدون ذهنیت و سوگیری داشته باشد.
- ضعف قدرت تخیل: این که نمی توانیم خودمان را جای دیگران بگذاریم، باعث می شود تا نتوانیم تفاوت های آنان را درک کنیم و بخاطر حسادت یا سایر صفات منفی، به خود و دیگران آسیب برسانیم.
- خودخواهی و تمرکز بر منافع شخصی: نادیده گرفتن نیازها و حقوق دیگران، یکی از دلایل اصلی عدم رعایت قوانین معنوی و اخلاقی است.
- الگوهای رفتاری نادرست: مشاهده رفتارهای نادرست در اطرافیان و جامعه، می تواند بر باورها و ارزش های ما تاثیر گذاشته و ما را ناآگاهانه به سوی عملی بکشاند که بعداً از پیامدهای آن در امان نباشیم.
- عدم مسئولیت پذیری: انسان ها اغلب تمایل دارند تا رفتارهای خود را توجیه کرده و مسئولیت آن ها را از خود سلب کنند.
چگونه از قانون کارما استفاده کنیم؟
ما باید سعی کنیم تا دانش خود را به مرزهای آگاهی برسانیم و برای این که به قانون کارما عمل کنیم، بیشتر تلاش کنیم.
- خودمان را در سایر محیط ها و موقعیت ها قرار دهیم. مثلا یک معلم یا استاد که سال ها از زمان تحصیل خودش می گذرد، برای اینکه بهتر شاگردان خود را درک کند، می تواند با آن ها بیشتر همنشین و مانوس شود.
- خودمان را به جای دیگران بگذاریم. از خودمان بپرسیم که اگر در شرایط دیگران بودیم، چه توقع و انتظاری از برخورد دیگران داشتیم؟! پاسخی که وجدان ما می دهد، ما را به سوی قانون زرین راهنمایی می کند.
- مسئولیت پذیری خود را بیشتر کنیم. می توانیم با شناخت رسالت فردی در زندگی، هدف و انگیزه خود را والاتر کنیم.
- صداقت داشته باشیم. با صداقت در گفتار و رفتار، اعتماد دیگران را جلب کرده و روابط خود را تقویت کنیم.
- مهارت خودآگاهی خود را افزایش دهیم. شناخت عمیق از باورها، احساسات و ذهنیت های خود، مهمترین قدم به سوی تغییر در رفتارهاست.
قانون کارما، جایگاه ویژه ای در تعالیم اخلاقی دارد و بسیاری از مسائل اخلاقی دیگر از دل همین اصل بیرون می آید و می توان گفت که هیچ اصلی به این گستردگی مورد قبول همگان نبوده است. این قانون به بهبود کیفیت زندگی منجر می شود. با عمل به این قانون، در برابر عواقب منفی اعمال خود، ایمن هستیم و با قانون طلایی، روابطمان با دیگران بهبود می یابد. برای شناخت بهتر این باور و اصل معنوی، توصیه می کنیم که حتماً دوره موفقیت دکتر سید مصطفی زارعی را تهیه نمایید. این دوره در دومین جلسه خود به کارما به عنوان یکی از اصول و قوانین معنوی می پردازد.