معنویت درمانی و بهبود آسان بیماری
معنویت درمانی به بیماران کمک می کند تا از طریق متافیزیک و نیروی برتر، به بهبودی کامل روحی و جسمی دست یابند. این رویکرد برخلاف پزشکی یا روانپزشکی که بر تن و روان مطالعه می کند، بر روی روح متعالی انسان مطالعه می کند. این شیوه نیازهای روحی و معنوی افراد را برآورده کرده و نیز بسیاری افراد با درمان معنوی موفق به شفا از عارضه های جسمی مثل قلبی و کلیوی و عارضه های روانی همچون افسردگی، اضطراب، وسواس و اختلال دوقطبی شده اند.
اگر بخواهیم یکی از رویکرد ها و انواع معنویت درمانی را معرفی کنیم باید از ” خودشفابخشی ” یا Self Healing نام ببریم که در آن شیوه، درمانجو سعی می کند تا تندرستی خود را با پاکسازی افکار و احساسات و بازسازی حافظه سلولی بازیابی کند.
معنویت درمانی یا Spirituality چیست؟
واژه “معنویت” از ریشه “معنی” گرفته شده و به معنای حقیقت، باطن، روح، ذات و اصل هر چیز است. در زبان انگلیسی، معادل این واژه “Spirituality” است که از“Spiritus” به معنای “روح” یا “دمیدن” مشتق شده است. این واژه در میان مسیحیان از قرن پنجم میلادی رواج یافت و به مرور در معنای متضاد با جسمانیت و مادیت به کار رفت.
معنویت درمانی، رویکردی درمانی است که بر بُعد متعالی و روحانی فرد بیمار تمرکز میکند. در این رویکرد، درمانگر با ارائه آگاهی و با شناخت منشأ آن بیماری و فعال کردن مکانیسم شفا در بدن بیمار، به او کمک می کند تا مکانیسم شفا را در بدن خود فعال نماید و به بهبود کامل از بیماری های جسمی و روانی دست یابد.
مهمترین ویژگی و امتیاز این رویکرد چیست؟
اگر بخواهیم خیلی کوتاه و دقیق از درمان معنوی صحبت کنیم، می توانیم از واژه “شفا” بهره ببریم. شفا یعنی بهبودی کامل و برطرف کردن ریشه و علت عارضه از طریق روح و ذهن.
از مهمترین شاخصه ها و ویژگی های سبک معنویت درمانی و خودشفابخشی در درمان بیماری می توان گفت:
- شناخت ریشه بیماری:
در اولین گام منشأ حقیقی بیماری کشف می شود؛ مثلا اختلال کلیوی به احتمال زیاد به ترس و استرس برمی گردد، روماتیسم ناشی از نفرت و خشم نسبت به دیگران است و… - روند درمان همگام با مربی:
معنویت درمانی با رویکرد خودشفابخشی توسط خود فرد اما با راهنمایی مربی انجام می شود. مثلا یکی از مهمترین دلایل بیماری ها در بدن انسان، دوقطب افسردگی و استرس است. اندوه نسبت به مشکلات گذشته منجر به افسردگی می شود و اضطراب و دلشوره نسبت به اتفاقات آینده ایجاد استرس می کند و این دو، با نگه داشتن بدن به مدت طولانی در وضعیت بقا، بیماری های متعددی را در بدن ایجاد می کنند. - سرعت دریافت شفا نسبت به دارودرمانی:
سرعت خودشفابخشی 10برابر “خودبیمار سازی” است؛ یعنی همان فرآیند افکار منفی و فشار های عصبی که در طول زمان باعث بیماری در بدن می شود اگر غیرفعال شود و بجای آن افکار مثبت و سازنده و احساسات متعالی فعال شود، با سرعت حداقل ده برابری می تواند بدن را به حالت سلامتی برگرداند و بیماری را درمان کند.
زیرا اصل کارکرد بدن بر سلامتی است نه بیماری و ایجاد سلامتی برای بدن به مراتب ساده تر از ایجاد بیماری است.
- فعال شدن مکانیسم شفا:
تاکنون صدها نفر با معنویت درمانی بر اساس الگوی “خودآ” ، مکانیسم شفا را در بدن خود فعال نموده و از بیماری های روان تنی، بیماری های خودایمنی و ژنتیک بهبود یافته اند. - بدون عوارض جانبی:
تقریبا تمامی داروهای شیمیایی عوارض جانبی و مخرب بر ارگان های دیگر بدن دارند یعنی خود باعث ایجاد بیماری های دیگر می شوند.
اما معنویت درمانی با ایجاد افکار و احساسات متعالی و سالم نه تنها هیچ عوارض ندارد بلکه با ترشح هورمون های شادی و فعال کردن سیستم ایمنی بدن که کار بازسازی و ترمیم را بر عهده دارد به بهبود تمام مشکلات جسمی و بیماری ها کمک می کند. - بومی بودن:
درمان معنوی با روش خودشفابخشیِ “خودآ” توسط دکتر سید مصطفی زارعی پایه گذاری و بومی شده و با باورهای معنوی، مذهبی، ملی و فرهنگ غنی و بی نظیر ایرانی کاملا همسو و هماهنگ است.
الگوی خودآ به هیچ وجه ترجمه یا کپی برداری از روش های self healing شرقی یا غربی نیست بلکه یک روش نوین و ابداعی، آسان و کاربردی و برای همگان قابل استفاده است.
مقالات علمی اثربخشی معنویت درمانی بر کیفیت زندگی
پس از طلوع عصر رنسانس که هم صنعت و هم زندگی انسان ها ماشینی شد و مادی گرایی کانون توجه انسان مدرن قرار گرفت و نیازهای معنوی کاملا مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفت.
اما به طور ویژه از ابتدای قرن 21 بشر متوجه شد که فقط با رشد تکنولوژی و تامین نیازهای مادی و رفاه نمی تواند سعادت، احساس شادی و آرامش را تجربه کند، گویا گمشده او در عصر مدرن همان عنصر معنوی و اتصال به نیروی برتر بود و بروز تبعات این ناآرامی مانند افزایش افسردگی و خودکشی و بیماری های مختلف جسمی ناشی از فشارهای، بشر را دوباره به سوی معنویت و ارتباط با خداوند به عنوان نیروی برتر و منبع آرامش سوق داد و امروزه در جوامع مختلف شرقی و غربی، شاهد بازگشت به معنویت هستیم.
تاثیر معنویت بر سلامت بدن امروزه به موضوعی برای تحقیقات جدی در مجامع علمی تبدیل شده و حتی در کشور های پیشرفته مقالات علمی در این حوزه نوشته شده است. از میان ده ها مقاله علمی در ایران و جهان به چند نمونه اشاره می کنیم:
- بررسی رابطه بین معنویت و افسردگی در آمریکا (1)
- مشاهده معنویت درمانی در درمان بیماری قلبی(2)
- تاثیر بر درمان سرطان سینه(3)
- اثربخشی روان درمانی آلزایمر بدون کمک دارو (4)
- اثربخشی بر سرطان سینه در ایران (5)
- درمان اسکیزوفرنی در ایران (6)
- اثربخشی معنویت درمانی بر بیماری عروق کرونر قلب (7)
به عنوان نمونه؛ در مقاله “رابطه بین معنویت و افسردگی” در نشریه “روانشناسی و روانپزشکی شناخت” گزارشی آمده که نشان داده افراد دارای سطح بالای معنویت، کمتر دچار افسردگی می شوند. این مطالعه بر روی 1000 نفر انجام شد و از صفر تا 20 نمره معنویت می توانستند دریافت کنند. افرادی که بالای 10 امتیاز کسب کردند، 30 درصد کمتر از سایر افراد در معرض خطر افسردگی قرار داشتند.(8)
تفاوت و همپوشانی روانشناسی دینی با معنویت درمانی
شیوه ای که در الگوی خودشفابخشی خودآ ارائه شده است در نوع خود جامع و منحصر به فرد است و بر اساس روانشناسی معنوی، معنویت درمانی، باورهای دینی و مذهبی، و ارزش های فرهنگی ایرانی مردم ما طراحی شده است. اما در عین حال به دلیل فطری بودن آگاهی های ارائه شده، این روش خودشفابخشی اختصاص به دین یا مذهب خاصی ندارد و برای افراد با گرایش های دینی و معنوی قابل استفاده و اثر بخش است.
روش معنویت درمانی و روش خودشفابخشی بر مبنای آگاهی توحیدی و یکتاپرستی است که میان تمام ادیان و مکاتب معنوی مورد پذیرش است. تجربه اثربخشی این الگو بر روی صد ها بیمار نشان می دهد که اصلاح باورها، احساسات، افکار و سبک زندگی، زمینه ساز شفای کامل از هر بیماری است.
برای علاقه مندان به این شیوه درمانی دو چیز اهمیت دارد؛ یکی دیدگاه های معنوی یا مذهبی و دیگر درمان بیماری؛ در این سبک به هردو مورد توجه ویژه شده است.
این در حالی است که اغلب روانشناسان، اطلاعات کافی برای مشاوره به افراد اهل معنویت ندارند. آن ها ممکن است با مفاهیم معنوی و مذهبی آشنا نباشند و نتوانند به نیاز های معنوی افراد پاسخ دهند و یا اینکه در حوزه درمان بدون دارو و فعال سازی مکانیسم شفا در فرد بیمار تخصص لازم را نداشته باشند.
رابطه معنویت درمانی با مدل خودشفابخشی
با کمک معنویت درمانی نیروی روحانی انسان تقویت می شود افکار و احساسات مسموم جای خود را به احساسات متعالی می دهد و در ادامه این فرایند، این افکار و باورها واحساسات جدید تاثیر شفابخش بر بعد روحی و روانی و همچنین تک تک سلول ها می گذارد و در نهایت دو دسته از بیماری ها با الگوی خودشفابخشی خودآ بهبود می یابد:
- اختلال های روانی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و…
- بیماری های جسمی ناشی از فشارهای عصبی که از آن به بیماری های روان تنی یاد می گردد.
پانوشت
(1) لیندا جی.وود و همکاران نشریه American journal of Psychiatry سال 2016
(2) رابطه بین معنویت و بیماری های قلبی عروقی ؛ جیمز ام. ریندولدز و همکاران سال 2015 نشریهJournal of the American Medical Association
(3) مقاله اثر معنویت درمانی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه؛ مارک جی.ویت و همکاران سال 2017 نشریه Journal of Clinical Oncology
(4) مقاله اثر معنویت درمانی بر علائم افسردگی در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر ؛ آنتونی جی.مور و همکاران سال 2018 نشریه Alzheimer’s & Dementia (5) مقاله اثربخشی معنویت درمانی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه در شهر تهران مجله پرستاری و مامایی 1396
(6) مقاله تاثیر گروه درمانی معنوی-مذهبی بر علایم روانی بیماران اسکیزوفرنیک ؛نشریه پژوهش پرستاری ایران 1389
(7) مقاله نقش معنویت و بخشش در علائم روان شناختی بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب؛ نشریه پژوهشنامه روانشناسی مثبت 1389
(8) روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 ؛ مژگان آگاه هریس و مسعود جانبزرگی
دکتر سید مصطفی زارعی
- دکتر سید مصطفی زارعی
- ژانویه 1, 2024
- بدون دیدگاه
- معنویت