چطور از نارضایتی شغلی رها شویم؟

عواملی وجود دارد که موجب نارضایتی شغلی می شود مانند استرس کاری، دریافت حقوق کم و تعامل بد با مدیران که هم روح و روان فرد و هم جسم و جان او را آزرده می کند. امروزه افراد زیادی با وجود نارضایتی از کارشان نه پای رفتن دارند و نه تاب ماندن؛ در این مقاله بررسی می کنیم که چطور می توان این مشکل را رفع کرد؟ آیا تغییر شغل می تواند یک گزینه باشد؟

نارضایتی شغلی و رابطه آن با بیماری

نارضایتی شغلی و نشانه های آن چیست؟

وقتی شما شاغل می شوید، وظایفی بر عهده گذاشته می شود و شما هم انتظاراتی در قبال آن کار دارید. مثلاً از وظایف شما این است که حضور مستمر در محل کار داشته باشید و کار را رها نکنید و شما هم در مقابل انتظار دارید که در آن مهارت، حرفه ای و متخصص بشوید و به ازای تخصص خود مزد مناسب دریافت کنید و با درآمد آن زندگی خوبی برای خود فراهم کنید.

رضایت شغلی هنگامی ایجاد می شود که احساس می کنید انتظارات و وظایف متناسب با توان و علائقتان را انجام می دهید و حقوق متناسب را دریافت می کنید. در مقابل نارضایتی شغلی (1) زمانی رخ می دهد که این تناسب برقرار نباشد و در آمد حاصله از آن سازگار با نیاز، روحیات و توان شما نباشد.

عمده ترین نشانه های بروز نارضایتی شغلی این موارد است:

  • عدم رغبت به کار و غیبت های مکرر
  • حضور با تاخیر
  • حادثه های ناشی از کار
  • فقدان بهره وری و تلاش صددرصدی
  • تغییر شغل های پی در پی
  • انتظار اتمام ساعت کاری
  • انتظار بازنشستگی

چه عواملی مانع رضایت از کار می شوند؟

مقوله نارضایتی نسبت به شغل و کار، ابعاد گوناگونی با توجه به سِمَت و جایگاه فرد، روحیات و علایق وی، تعامل با مدیران و همکاران و به طور کلی نسبت به وظایف و انتظارات او دارد. در ادامه به برخی از این عوامل می پردازیم:

  • عدم پیشرفت و تخصص: افراد انتظار دارند در مسیر شغلی خود، پیشرفت کنند و متخصص شوند و اگر این انتظارات برآورده نشود، دلسرد می شوند.
  • موانع شکوفایی استعدادها: گاهی محدودیت هایی از جانب مدیران یا سازمان ها برای کارکنان ایجاد می شود که ایده ها و خلاقیت های افراد سرکوب می شود و این محدودیت ها موجب نارضایتی شغلی می شود.
  • استرس شغلی و اضطراب: گاهی نگرانی تعدیل نیرو بهره وری افراد را پایین می آورد
  • دستمزد کم: دریافت حقوق نامتناسب با هزینه های کارکنان نوعی استرس شغلی ایجاد می کند
  • تعامل ضعیف مدیران: اختلاف نظر کارفرمایان با کارکنان، قابلیّت و کارایی آنان را به حداقل می رساند و انرژی آنان را برای انجام وظیفه خود به حداقل ممکن می رساند.
  • نبودِ اشتیاق و علاقه کاری: بسیاری افراد نه پای رفتن دارند و نه تاب ماندن؛ از کار خود لذت نمی برند و از طرفی شهامت تغییر شغل را ندارند
فرسودگی شغلی

آسیب ها و عوارض نارضایتی شغلی چیست؟

برای این که بهتر بتوانیم در مسیر رفع این مشکل گام برداریم، لازم است که آسیب های احتمالی که تاکنون بر فرد وارد شده را بشناسیم. از این رو می توان عوارض نارضایتی شغلی را به سه دسته تقسیم کرد:

  • مشکلات اقتصادی و معیشتی: برآورده نشدن انتظارات مالی مخصوصاً در زمان کنونی هم برای کارفرمایان و هم برای کارکنان خطر جدی به نظر می رسد.
  • آسیب روحی و روانی: هدر رفت انرژی و نیروی جوانی، سرکوب استعداد، احساس ناکامی، توقف خلاقیت و کسب مهارت از جمله مواردی است که استرس شغلی انسان را بیشتر می کند؛ استرس هم مادر بسیاری از بیماری هاست.
  • بیماری بدنی

بدون شک نمی توان عوارض نارضایتی شغلی را فقط به خسارت اقتصادی منحصر کرد چون آسیب های روحی، روانی و بیماری های بدنی هم پدید می آید که به مراتب سخت تر از محرومیت از پول و ثروت است!

بله؛ اگر کسی از کار خود لذت نبرد نمی تواند، ثروتمند شود؛ خود را جدی نمی گیرد و در شغلش پیشرفت گرا نیست، ایده های ثروت ساز به ذهنش نمی رسد، ذهنش توان ارتباط و تعامل با دیگران را ندارد و گاهی با مدیران یا همکاران خود درگیری و ناسازگاری دارد.

اما این تمام قصه نیست؛ زیرا نارضایتی شغلی پس از مدتی می تواند منجرّ به اختلال روانی مانند استرس، اضطراب، وسواس و پرخاشگری شود. این ضایعه می تواند جامعه و خانواده فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر آن نارضایتی شغلی تاثیر شدیدی بر بروز بیماری دارد.

بیماری بدنی ناشی از استرس ها

نارضایتی شغلی در بسیاری از بیماران دیابتی و قلبی و عروقی دیده می شود و این تناسب تلخ و نگران کننده به ما می گوید که استرس کار، ارتباط نزدیکی با بیماری بدنی دارد.(2)

براساس آمار منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی کشورهای انگلستان، فنلاند، اسکاتلند و ایرلند از لحاظ مرگ و میر به علت بیماری های قلبی در رتبه بالاتری نسبت به دیگر کشور ها قرار دارند. اما همین نرخ مرگ و میر در آمریکا، ژاپن، اتریش و نروژ برای نخستین بار از شروع قرن 21، کاهش پیدا کرده و این کاهش به طور عمده به علت اجرای برنامه های پیشگیری از استرس است که اخیرا به قلمرو صنعت راه یافته است.

مطالعات و گزارش ها می گوید که نارضایتی از موقعیت کار و شغل به خصوص از 35 سالگی به بالا احتمال سرطان، دیابت، هیپوگلیسمی، سردرد مزمن و بیماری کلیوی را نیز بالا می برد.

از مهمترین دلایل بروز این بیماری ها ترس و استرس مداوم است؛ به این دلیل که در هر لحظه استرس، سیستم ایمنی بدن در حالت واکنش دفاعی قرار می گرد و کورتیزول ترشح می شود. بنابراین در استرس طولانی مدت، به تدریج سیستم ایمنی بدن تضعیف می شود و توانایی دفع مهاجمان ناخوانده را ندارد و همچنین با مستهلک شدن سیستم ایمنی، بیماری های خودایمنی شکل می گیرد.

رهایی از نارضایتی شغلی با 7 مرحله

از آنجا که مقوله شغل با درآمد اقتصادی و جنبه ضروری و حیاتی زندگی انسان ارتباط دارد، معمولا رها کردن یک موقعیت شغلی و یافتن شغلی که مورد علاقه فرد باشد، کار آسانی نیست و شهامت و جسارت لازم را می طلبد و اکثر مردم ترجیح می دهند تا پایان عمر در شغل فعلی خود بمانند و رنج بکشند اما تن به تغییر و ساختن شرایط مطلوب ندهند.

اگر شما از آن دسته کسانی هستید که نمی خواهید تا پایان عمر درد و رنج و درآمد پایین شغل خود را تحمل کنید، برای رهایی از نارضایتی شغلی باید چند مرحله را گام به گام و صادقانه طی کنید.

از خودتان سوال کنید

از خود بپرسید آیا قلباً به کاری که انجام می دهید، عشق و علاقه دارید یا فقط از سر اجبار آن را انجام می دهید و به آن علاقه ای ندارید؟

اگر شغل خود را دوست دارید اما محیط کارتان را نه!

اگر به کار خود علاقه دارید اما شرایط و محیط کار را دوست ندارید، باید محیط کار خود را تغییر دهید. لازم است به تدریج به فکر راه اندازی کسب و کار شخصی خود باشید و آرام آرام از کارمند به کارفرما تبدیل شوید.

جهان ما جهان فراوانی است اما برای این که بتوانید موقعیت بهتری به دست بیاورید باید اولاً مهارت های تخصصی خود را بالا ببرید و ثانیاً روی عزت نفس خود کار کنید تا خود را لایق موقعیت بهتر بدانید. تا زمانی که شما خود را لایق چیزی ندانید و خود را تحقیر کنید، مطمئن باشید دلیلی ندارد که دیگران شما را لایق آن بدانند و با نگاه تحقیر آمیز به شما نگاه خواهند کرد “بر تو همان می گذرد که در تو می گذرد”.

دوره عزت نفس
روی تصویر کلیک کنید

دوره شگفت انگیز عزت نفس

در این جهان همه چیز برای خوشبختی زندگی و آرامش انسان آماده و فراهم شده اما چرا باور نمی کنیم که می توانیم هر زمان که بخواهیم، بایستیم و از نیروی بی کران درونمان بهره برداریم؟ نشخوارهای ذهنی، تایید طلبی، کمال گرایی، خودسرزنشگری، افسردگی و فرسودگی، استرس شغلی، بی اعتمادی به خدا، احساس گناه، نفرت پراکنی، کسالت و خستگی را دیگر کنار بگذاریم

اگر شغلتان را دوست نمی دارید

اگر قلباً به کار خود علاقه مند نیستید، از خود بپرسید که ترس های شما برای رها کردن آن کار و رفتن دنبال کار مورد علاقه تان چیست؟ آن ها را مکتوب کنید.
ممکن است بزرگترین ترس شما، پیدا نشدن شغل و نداشتن درآمد برای تامین زندگی باشد اما باید بگویم با بیرون آمدن از شغل فعلی و رفتن دنبال علائق و استعداد های ویژه تان از گرسنگی نخواهید مُرد؛ اما ادامه شغلی که از آن راضی نیستید و در آن رنج می کشید به تدریج شما را از بین خواهد برد.

بیماری های روانی و جسمی حتمی است و عملاً به مرده متحرک تبدیل خواهید شد. نترسید بی نهایت فرصت برای یک انسان با اراده و شجاع وجود دارد؛ پس شجاع باشید و نترسید زیرا ترس برادر مرگ است.

باور کنید که شما قدرت خارق العاده ای در درون خود دارید و خداوند نیز راضی به رنج کشیدن شما نیست و اگر پا در مسیر درست بگذارید و سنجیده و مقتدرانه پیش بروید بدون شک مورد حمایت خداوند رحمن نیز قرار خواهید گرفت و او شما را رها نخواهد کرد.

ایمان به قدرت های درونی و از آن مهمتر، ایمان به خداوند رحمن، بزرگترین سرمایه شما برای رهایی از وضعیت موجود است پس به برای تغییر شغل فقط به دنبال سرمایه مالی نباشید. سرنوشت انسان های بزرگ و ثروتمندان طراز اول دنیا را مطالعه کنید، تقریبا همه انسان های موفق، مسیر خود را با دست خالی بدون هیچ سرمایه ای و فقط با تکیه به همان دو ثروت معنوی (خود و خداوند) شروع کرده اند و به موفقیت های بزرگ رسیده اند.

رسالت فردی خود را پیدا کنید

با خود خلوت کنید و در درون خود به جستجو بپردازید، چه کاری است که عاشقش هستید و همیشه دوست داشته اید آن را انجام دهید و از انجامش واقعاً لذت می برید و به شعف می آیید. شما برای انجام رسالت ویژه ای وارد این دنیا شده اید و عشق به آن نیز در وجود شما به ودیعه گذاشته شده و استعداد خارق العاده برای انجام آن کار نیز به صورت بالقوه به شما داده شده است.

ما آن کاری که ویژه شما است و شما برای انجامش وارد این دنیا شده اید را “رسالت” می نامیم و معتقدیم هر انسانی برای انجام یک رسالت ویژه و خاص وارد این دنیا شده است که اگر آن را دنبال کند بدون تردید هم لذت و شادی درونی را تجربه می کند و هم ثروتمند می شود.

نسبت به علاقه هایتان بدبین نباشید

ممکن است بگویید “چیزی که من به آن علاقه دارم را نمی توان به عنوان کسب و کار در نظر گرفت و از آن پول در آورد” اما این یک خطای ذهنی بزرگ و خطرناک است! برای این که ذهن خود را مٌجاب کنید و این ذهنیت نادرست را از خود دور کنید، یک جستجوی ساده در اینترنت انجام دهید و ببینید که صدها و هزاران نفر از همان چیزی که شما فکر می کنید نمی توان با آن پول در آورد، درآمدهای بسیار بالا کسب می کنند (هنر، موسیقی، آشپزی، نقاشی، کامپیوتر، خطاطی و …)

پس این فقط بازی ذهن شما برای نگه داشتن شما در حاشیه امن است و نه هیچ چیز دیگر زیرا مغز ما بطور طبیعی حافظ امنیت ما است و لذا در مقابل هر موقعیتی که احساس خطر کند به ما هشدار می دهد و مقاومت می کند لذا ماندن در حاشیه امن همیشه برای مغز خوشایند است و ندانستن این موضوع می تواند بزرگترین مانع رشد و پیشرفت شما باشد، اگر می خواهید وضعیت متفاوتی را به لحاظ شغلی و مالی تجربه کنید باید از حاشیه امن خود بیرون بیایید راه دیگری وجود ندارد!

آموزش ببینید و حرفه ای شوید

وقتی حوزه علاقه مندی و رسالت خود را پیدا کردید، شروع به آموزش در آن حوزه خاص و توسعه مهارت های خود کنید، امروزه با وجود اینترنت و شبکه های اجتماعی، دسترسی به آموزش های تخصصی در هر حوزه ای که فکرش را بکنید بسیار آسان شده است، کافی است هر موضوعی که مد نظرتان است را به عنوان مثال در یوتیوب جستجو کنید و هزاران محتوای آموزشی در آن موضوع را ببینید و شگفت زده شوید.

نیاز های دیگران را تبدیل به مهارت خود کنید

در گام بعدی سعی کنید هر مهارتی که کسب می کنید را به خدمت یا کالای مورد نیاز مردم تبدیل کنید و از همان ابتدا به تدریج آن را ارائه دهید. مردم در قبال خدمت و یا کالای مورد نیازشان پول می پردازند، در این مرحله هر چه خلاقیت و عشق بیشتری به کار داشته باشید، خدمت بهتری ارائه خواهید کرد و مردم نیز حاضر خواهند شد، خدمت و کالای شما را با قیمت بالاتری تهیه کنند.

فرآیند هفت مرحله ای که در بالا ذکر شد ممکن است از یک تا سه سال زمان ببرد تا شما را از نارضایتی شغلی خارج کند و به درآمد نسبتاً مطلوبی برساند که بتوانید مخارج زندگی خود را به آسانی تامین کنید و یک زندگی راحت داشته باشید و سپس در سال های بعد در مدار ثروتمندی قرار گیرید و درآمدهای بالا و طعم شیرین ثروتمندی را بچشید.

اما شک نکنید که اگر سختی ها و چالش های این مدت را تحمل نکنید باید تا پایان عمر با رنج های درونی و فشارهای عصبی زندگی کنید و همچنین ناگزیر بیماری های مختلف جسمی نیز به سراغتان خواهند آمد و لذت زندگی را به کل از دست خواهید داد، حال انتخاب با خودتان است که می خواهید با بقیه زندگی خود چه کنید؟

دوره رسالت و ثروت
روی تصویر کلیک کنید

دوره تخصصی رسالت و ثروت

برای کسانی که تصمیم خود را گرفته اند و می خواهند یک بار برای همیشه تکلیف خود را با زندگی مشخص کنند، دوره ای ویژه، منحصر به فرد و بی نظیر طراحی کرده ایم که به صورت نظام مند و کاربردی مراحل یافتن رسالت و خلق ثروت از آن را فرا بگیرند و در سریع ترین زمان ممکن و با کمترین خطا استعداد ویژه و رسالت خود را پیدا کنند و با راهکارهای عملی و گام به گام، از حوزه علاقه مندی خود درآمد بالا و زندگی ثروتمندانه و لذتبخش را تجربه کنند. این دوره تخصصی، رسالت و ثروت نام دارد.

سرفصل های دوره رسالت و ثروت

  1. موضوع رسالت و جـــهان هــــستی
    • ساختن بهترین خود و ابدیت پیش رو
    • شاخـــصه اصــــلی رســـــالــــت
    • رســـــالت و خوشــبختی همه جانبه
  2. رسالت اصـــلی و رسـالت فرعـی
    • یافتن رسـالت بــرای خــــانم ها
    • کمک به یافـــتن رسالت فرزندان
    • رویکرد مجسمه ساز و رویکرد باغبان
  3. هدفـــگــــذاری
    • تنظیم چرخ زندگی
    • چرایـــی اهداف؟
    • تقویت چرایـی ها
  4. فصل دوم زیــستن
    • بحران میان سالی، آرزوهای محقق شده و درخواست روح
    • اشتیـــاق های کـــــاذب و رســـــالت
    • تست اول تا هشــــتم یافتن رســـالت
  5. تســــت نهم تا بیـستم یافتن رسالت
  6. رسالت و سیستم هدایت جــــــهان هستی
    • چقدر طول می کشد تا از رسالتم ثروت بسازم؟
    • حوزه کلی رسالت و زیر شــاخه های مربـوطه
    • بایدها و نباید های مشورت در حوزه رســالت
    • روشهای قرار گرفتن در مدار فرکانسی رسـالت
  7. علاقه مندی بیـش از یک حوزه
    • گذر زمان و قطعات پازل رسالت
    • قوانین هفـــتگانه خلــق ثروت
    • رفع موانع درونی ثروتمــــندی
    • بــازی قلـــب و ذهــــــــن
  8. کدام یک، پولدار یا ثروتمـــــند؟
    • استــــــخراج گنـج ناشــناخته
    • فراوری گوهــر استــخراج شـده
    • قانــــون مورچـــــــــــــگی
    • رسالت و احترام به قانون تکامل
    • تخریب پل یا حفظ حاشیه امن؟
  9. حاشیه امن و ساختار مقاوم مغز
    • مقابله با دلشوره ها و ابهامــات
    • شکــــست، آری یا نه؟
    • باور و فرایند باور سازی
  10. فرایند تبدیل آرزو به واقعیت
    • زمان بندی اهداف و گام ها
    • عبور از بهـانه ها و ترس ها
    • سه لیست سرنوشت ساز
    • دام خطرناک تکـامل گرایی
  11. رسالت و کسب و کار برای مادران
    • معرفی کــتاب در حوزه رسالت
    • از کپــی برداری تا ایـــده پردازی
    • نقش ازدواج و موضــوع رسـالت
  12. راهنمای عملی حرکت در مسیر رسـالت
    • اقدامات کاربردی و ایده های ثروت ساز
    • در آمد از رسالت و خدمت، آری یا خیر؟
    • اهمیت فضـای مجازی و حوزه رسـالت
    • چگونگی شـکار ایده هــای ثروت سـاز در دوره رسالت و ثروت
  13. اهمیت و چگونگی رشد فردی
    • چگونگی عادت سازی صحـیح
    • تعریف و مدیریت دوران گذار
    • اقدامات لازم در دوره گـــــذار
  14. منشور ده بندی اصول معنوی حرکت در مسیر دوره رسالت و ثروت
  15. نکات تکمیلی پایانی و پاسخ به سوالات متداول

پانوشت

(1) Job dissatisfaction
(2) Jennifer McLean , Stress and Job Satisfaction Among Distance Educators Pennsylvania College of Technology.2008

سوالات و نظرات دانشجویان

با انتشار سوال یا نظرخود، شروع کننده بحث باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
اطلاع از تخفیف‌ها و جدیدترین‌ها با تایید شما از جدیدترین تخفیف‌ها، مقالات و دوره‌های آموزشی سایت سریعتر از دیگران مطلع شوید فعلا نه تایید