توحید عملی و شرک پنهان

تعریف توحید
توحید در عربی به معنی تک خدا پرستی بنیادیترین اصل اعتقادی در اسلام و به معنای یکتا دانستن خدا . اولین جملات پیامبر در دعوت مردم به اسلام دعوت به یکتا پرستی بوده است سوره توحید مربوط به یکتاپرستی است.
انواع توحید
سه نوع توحید داریم:
- لفظی: فقط به زبان بگویم لا اله الا الله.
- نظری: با استدلال های فلسفی و منطقی استدلال کنم که خدا یکی است.
- عملی: در عمل بر زندگی من فقط خدا حاکم باشد.
هدف از دین رسیدن به مرحله سوم است امام علی (ع) می فرماید: الاخلاص غایه الدین.
هدف نهایی دین رسیدن به اخلاص (توحید عاری از شرک یا توحید عملی) است. در حالی که بسیاری از ما در مرحله اول و دوم توقف کرده ایم.
قرآن می فرماید: ذلک بان الله هو الحق و انما یدعون من دونه هو الباطل. در عالم فقط یک حقیقت وجود دارد و هرچه غیر خدا را فراخوانید باطل است.
بنابراین در همه امور معیار سنجش حق و باطل، سازگاری با توحید یا شرک است.روی هرچه غیر خدا حساب کنید باطل است و جز نا آرامی بیماری و فقر حاصلی نخواهد داشت.
توحید عملی
توحید عملی بعد از توحید نظری مطرح میشود و بدین معناست که عمل و رفتار انسان توحیدی شود. انسان تحت لوای اصل توحید عمل و رفتار کند.در واقع مقدار توحید عملی هر فرد به کیفیت توحید نظری او برمیگردد. هر چقدر اعتقاد فرد راسخ تر و محکم تر باشد توحید عملی او نیز متفاوت است.
ممکن است اعتقاد فردی آنقدر قوی باشد که در تمام اقوال و افعال او ریشه دوانده باشد. و حتی بتوان تک تک رفتار و گفتار او را با اصل اعتقادی مطابقت داد. برخی افراد نیز اعتقادی سطحی دارند که نتیجه اعتقادشان را فقط میتوان درگفتار آنها دید و فقط میتوانند درباره آن سخن بگوینداما رفتار و اعمالشان هیچگاه طبق آن اصل نیست.
توحید عملی همان ذکر است که اگر محقق شود، شفا و از بین رفتن بیماری قطعی است.
شرک پنهان
بی شک هر انسانی به ذات و فطرت خود می داند که اشرف مخلوقات خداوند بر روی زمین است .اما در عین حال در متن زندگی روز مره، خود را مغلوب شرایط و ناتوان از کامیابی، شادی و لذت می بیند. به عبارتی راهی برای ورود به سرزمین عشق خداوندگاری و شکوه که در درونش وجود دارد نمی یابد. مانعی وجود دارد که انسان سال ها برای شناخت آن تکاپو می کند و گاهی حتی آن را نمی یابد چه رسد که آن را مرتفع سازد. فاصله گرفتن از یکتا پرستی و سدی به نام شرک پنهان مانع از خوشبختی است. با کنار زدن آن همه عناصر خوشبختی یکجا پدیدار می گردد.
چند نکته در خصوص شرک پنهان توجه کنیم.خطرناکترین شرک است که اکثر معتقدان به خداوند به آن دچار می شوند و پیامبر اکرم ص آن را ترسناکترین آفت انسان می داند و آن را پنهان تر از جنبش مورچه بر سنگ سیاه در تاریکی شب توصیف می کند
اثر شرک پنهان در انسان
شرک پنهان عامل همه مشکلاتی است که برای انسان بروز می کند (اضطراب، بیماری و فقر) زیرا خداوند یکتا ارحم الراحمین است و برای همه عالم خیر می خواهد و می فرماید: هر فساد و تباهی و شری بروز می کند دستاورد خود انسان است.
اکثر بیماری های امروزی منشا عصبی دارند و بیماری های روان تنی هستند و منشا آن فشارهای عصبی شرک پنهان است. بنابراین با داروهای فیزیکی و … قابل درمان نیستند و باید منشا اصلی و روانی آن را از بین برد.
شرک پنهان به فرمایش پیامبر (ص): مخفی تر از مورچه بر سنگ سیاه در شب تاریک است.
امکان ریشه کن کردن شرک های پنهان نیست و شیطان دائما در کمین است. انسان دائما باید مراقبت کند و این نبرد تا پایان عمر ادامه دارد.
این مدل درمان همان چیزی است که امام علی ع می فرماید: یا من اسمه دوا و ذکره شفاء… و قرآن می فرماید: و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمومنین و لا یزید الظالمین الا خسارا.
ابزار شیطان
هنگامی که خداوند آدم را آفرید و ظرفیت وجودی بی بدیل انسانی را در اختیار او گذاشت و به ملائکه دستور داد بر او سجده کنند.شیطان به واسطه حسادت و تکبر، سجده نکرد و قسم خورد که همه انسان ها (بجز آنانکه در مدار توحید عملی و عاری از شرک اند) را گمراه و زمین گیر کند.
خداوند در قرآن ابزار اصلی شیطان برای زمین گیر کردن و تعطیل نمودن ظرفیت رشد و تعالی انسان را بیان کرده و آن ترس است.
شیطان با ابزار ترس دائم دوستان خود را زمین گیر می کند و اتفاقا به همان چیزی که می ترسند مبتلا می کند. اما خداوند مکرر در قرآن می فرماید ترس در دوستان من راهی ندارد.
ترس عاملی است که شیطان حتی برای فریفتن آدم و حوا از آن استفاده کرد. با ایجاد ترس از فنا و خروج از بهشت آنان را به خوردن از آن میوه معروف دعوت کرد.
خداوند حتی پیامبران خود را از نظر جایگاه با میزان ترس طبقه بندی می کند.
وقتی خدا و خوبی ها بر وجودتان حاکم شد ترس ها را از خود دور کنید که حربه شیطان برای زمین گیر کردن شماست، به خدا اعتماد کنید و از هیچ چیز نترسید تا به هرچیز گران بها و هر جایگاه والایی که می خواهید برسید.
نظر قرآن
فقط بنده خدا و خوبی ها شوید.بهترین سخنان را انتخاب و در راستای آن حرکت کنید و اقدام عملی انجام دهید.
خداوند در آیات 17-18 سوره زمر می فرماید.
و آنان كه خود را از طاغوت به دور مى دارند تا مبادا او را بپرستند و به سوى خدا بازگشته اند آنان را مژده باد.
پس بشارت ده به آن بندگان من كه به همه سخن ها گوش فرامى دهند و بهترين آن را پيروى مى كنند. اينانند كه خدا آنان را هدایت نموده و اينانند همان خردمندان.
پس از اینکه شرک ها را از وجود خود پاک کردید و بنده خدا و خوبی ها شدید باید به سرعت با قوانین دیگر برای خوشبختی آشنا شوید.
شما عمر محدودی در این دنیا دارید و نمی توانید همه چیز را خود تجربه و کشف کنید.
خردمندی آن است که پس از پاکسازی درونی و با فطرتی پاک به سخن تمام کسانی که حرفی برای گفتن دارند گوش بسپارید.
بدون تعصب و پیش داوری ذهنی با هدف کشف حقیقت و قوانین جستجو و تحقیق کنید و بهترین ها را انتخاب کنید.این یک قانون است و هر که بدان عمل کند نتیجه لازم را می گیرد. امام علی فرمودند: خوش به حال کسی که عیوب خودش او را از پرداختن به عیوب دیگران باز دارد.
مقالات مرتبط:
- ترس و اضطراب و نحوه غلبه کردن بر آن؟
- آرامش راه ورود به سرزمین خوشبختی
- پاکسازی فکر و درون و نقش شفا در درمان بیماری ها
کاشتن بذر توحید توی ذهن انسان نیازمند آبیاری هر لحظه هست و با خواندن مطالب مفید شما میشه این بذر رو تقویت کرد تا به تمام قسمت های زندگی ریشه بدواند 😊
متشکر از همه زحماتی که در گسترش مدل توحیدی میکشید.