غلبه کردن بر ویروس ترس و درمان آن

ترس و اضطراب

تابحال شده از خود بپرسید چرا ترس و استرس های من تمامی ندارد؟! گاهی این اضطراب های والدین در تربیت و عزت نفس فرزندان هم تاثیر گذار است؛ با این حال آیا راهی برای درمان و غلبه بر ترس و رفع استرس ها وجود دارد؟! کدام اضطراب ها خوب است و آیا تکنیکی هست که بتوان از هراس و نگرانی ها به نفع خودمان استفاده کرد؟!

چیستیِ ترس

حالتی غریزی هیجانی است که به علت وقوع یک محرک مضرّ و خطرناک پیش می‌آید. ترس به‌خودی‌خود بد نیست و مشکلی ایجاد نمی‌کند. درواقع مساله اصلی، نحوه واکنش ما در برابر ترس است.
ضمناً دلشوره و اضطرابی که معمولاً بدون وجود تهدید خارجی رخ می‌دهد، از موضوع مورد بحث ما جداست.

اضطراب ، ناشی از تهدید هایی خواهد بود که مهار ناپذیر و غیر قابل اجتناب تلقی می‌شوند اما ترس به واکنش رفتاری خاصِّ مثل فرار و اجتناب مربوط است.

دیگر اینکه هراس معمولاً با درد ارتباط دارد. مثلاً کسی که از بلندی می ترسد، اگر از هر ارتفاعی بیفتد آسیب جدی خواهد دید. ترس یکی از چند احساس بنیادین و فطری و غریزی است و معمولاً در پاسخ به یک محرک منفی خاص روی می‌دهد.

تفکیک وحشت به مفید و مضر

می تواند ترس از جهت نقش و اثرات به مثبت و منفی یا مفید و مضر تفکیک شود؛ مثل چاقو دو لبه که هم میتواند مفید باشد و هم مضر

  1. ترس های طبیعی و غریزی : که از ابتدا در وجود ما بوده و کسی آن ها را به ما آموزش نداده و به صورت غریزی از آن ها برخوردار بوده ایم و فلسفه آن حفظ جان ما از خطرات هستند. ترسیدن های طبیعی فقط دو مورد هستند، ترس از ارتفاع و هراس از صدای بلند.
  2. ترس های ساختگی : غیر از موارد بالا، سایر وحشت ها به تدریج به ما آموزش داده می شود و در درون ما شکل می گیرد. اکثر این ها ما را از رشد فردی باز می‌دارند و مخرب و نابجا هستند. منشا و علت ترس می تواند دو چیز باشد: نا آگاهی و عدم تجربه

ترس ناشی از وسوسه شیطانی

زمانی ترس مضر می شود که توسط شیطان در انسان القا بشود؛ ترسیدن به نوعی دفع خطر است اما میتواند باعث بیماری و فوبیا در انسان شود. انسان های معتقد می دانند که همه چیز تحت کنترل و مدیریت خداوند مهربان است و خود را به خدا می سپارند.

یکی از ابزار های شیطان برای گمراه کردن انسان ، ترس است؛ شیطان خطرات واقعی را عادی جلوه می دهد اما انسان را دربرابر اتفاقات معمولی وحشت زده می کند.

نکته مهم این است که احساس وحشت و استرس در افراد مختلف بصورت متفاوت بروز می کند. یعنی اینطور نیست که همه مردم از یک چیز یکسان وحشت داشته باشند. همچنین این احساس ممکن است به خاطر وجود یک مصداق غیر واقعی به وجود بیاید. مثلا کسی را تصور کنید که از هیولای زیر تخت خوابش می‌هراسد.

ترسیدن و هراس و اضطراب و استرس و درمان آن

ویروس ترس مانع ارتباط شبکه هدایت جهانی

بی تردید، ترس از بزرگترین موانع رشد است. رشد و موفقیت مستلزم داشتن شهامت کافی برای حرکت و نهراسیدن از چالش های مسیر است.

انسان قدرتمند ترین مخلوق خداوند است در عین حال به دلیل لایه های مختلف ترس که از کودکی توسط خانواده ، محیط ، اجتماع و … به وی القاء می شود، توانایی و قدرت خارق العاده خود را نادیده می گیرد و باور مندی به قدرت و نیروی درونی و حمایت خداوند را از دست می دهد.

دکتر سید مصطفی زارعی در مقاله ای در موضوع هدایت تکوینی می گوید: تمام هستی و موجودات از شبکه ارتباطی هدایت تکوینی جهانی می توانند بهره مند باشند منتها درباره انسان مساله قطع ارتباط هست که با وجود بعضی ویروس ها همچون ترس و اضطراب ممکن است شخص ارتباطش از منبع قدرت عالم قطع می شود.
لذا بحث غلبه و درمان ترس خیلی ضروری به نظر میرسد.

نقش ترس در ایجاد بیماری در انسان

  • فلج موقتی یا ضربان قلب نامنظم
  • درد معده ، سر درد ، یا حالت تهوعدرد معده ، سر درد ، یا حالت تهوع
  • سرگیجه یا غش کردن
  • تنش عضلانی
  • الگوی خواب نامنظم
  • بی اشتهایی

هراس و سلامت روان

وحشت با بسیاری از نگرانی های بهداشت روان و بیماری های روانی ارتباط دارد. افرادی که به صورت مداوم از نظر ذهنی با مساله ترسناک درگیر می شوند و کسانی که تحت تأثیر توهم قرار می گیرند ، ممکن است سطح بالایی از هراسیدن را تجربه کنند.

افرادی که تحت تأثیر احساسات منفی قرار دارند ممکن است از حوادثی مانند مرگ ، جدا شدن ، از دست دادن یا شکست دائما دچار هراس می شوند و لازم است بر ترس غلبه کنند.

بعضی از بیماریهای روانی در انسان عبارتند از:

  • فوبیای خاص
  • وسواس و اجبار
  • اضطراب اجتماعی
  • پارانویا
  • وحشت
  • افسردگی

تربیت فرزندان و انتقال ترس

گفتیم علت ترس گاهی نا آگاهی است و گاهی بدلیل عدم تجربه و عدم مواجهه است.
هراس اساساً مشکل تربیتی است که از کودکی در فرد ایجاد می‌شود و با می توان با آموزش دوباره ذهن آن را به عنوان یک” واقعیت زندگی “به جای مانعی در برابر زندگی پذیرفت.

ضمناً این یک صفت ژنتیکی نیست اما اگر والدین در فضای خانه و خانواده ، استرس و ترس را دائما تزریق کنند، به احتمال بالا در تربیت فرزند تاثیر خواهد گذاشت. برای رهایی از ترس و ایجاد یک زندگی پر شور و نشاط توصیه می کنیم که خود را از دوره ” از ترس تا شور زندگی ” بی بهره نگذارید.

رعب و وحشت است که ما را در زندگی از حرکت کردن به جلو باز می‌دارد و بهتر است ترس را احساس کنیم و به هر تقدیر ، دست به اقدام و عمل بزنیم؛ زیرا در آن صورت است که احساس خوبی خواهیم داشت و از شر آن خلاص می‌شویم.

انجام کاری که از آن می ترسیم کمتر رنج آور است نسبتاً تا زندگی کردن تا آخر عمر با هراس نهفته ای که ناشی از احساس درماندگی است.

واکنش های افراد در مواجهه با ترس

  1. واکنش فیزیکی : از جمله لرزش بدن ، تپش قلب ، مشکلات در تنفس ، درد معده و خشکی دهان
  2. حالت نگرانی یا فلج شدن:
    در این حالت حس می‌کنید که هیچ چیزی نمی‌تواند زندگی شما را تغییر داده و هرگز قادر نخواهید بود تا به چیزی که می خواهید برسید.
    به عنوان مثال، اگر از سخنرانی کردن می‌ترسید، خیلی نگران می‌شوید اما هرگز هیچ کاری برای بهبود مهارت های ارتباطی انجام نمی‌دهید. نگرانی و دلواپسی بزرگترین دشمن عزت نفس است و باعث می‌شود قبل از شروع مبارزه تسلیم شوید.
  3. حالت تسلیم:
    سازش کردن و باور اینکه همه چی تمام شده و دیگر تلاش هم نمی کنید. مانند مثال بالا شما دیگر نگران نیستید و نمی‌توانید از هر فرصتی برای سخنرانی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که اگر به درستی در برابر ترس ها واکنش نشان دهیم، خودش می تواند باعث رشد ما گردد زیرا بر هر ترسی که غلبه کنید، مهارت های خاصی را هم در زندگی یاد می‌گیرید.
  4. حالت رد و انکار
    برخی افراد هرگز استرس و کاستی ها را قبول نمی‌کنند. آن‌ها به جای انجام کار لازم ، فعالیتی را ادامه می دهند که راحت تر است.
    این افراد هرگز به ترسشان اعتراف نکرده و در نتیجه برای خلاص شدن از این معضل هیچ فعالیتی نمی‌کنند. اگر از شغلی ناراضی باشند، همیشه به دنبال فرار کردن از آن هستند تا دردشان را فراموش کنند. این افراد تظاهر به اعتماد به نفس دارند، اما اعتمادی کاذب دارند!
  5. حالت پافشاری ، مبارزه و پیروزی
    این روش بهره برداری از ترس هاست. زندگی شما زمانی به شور و شادی میرسد که اولاً به خود ایمان داشته و ثانیاً با ترس مواجهه کنید و بر آن غلبه پیدا کنید. آن قدر با اضطراب ها پیکار می کنید تا در نهایت در برابر آن ها بیمه می شوید. هم زندگی پر شوری خواهید داشت هم فرزندان خود را با اعتماد به نفس صحیح تربیت خواهید کرد.

راه ساده درمان و غلبه بر ترس به توصیه حضرت امیر

امام علی علیه السلام راهکار جالبی برای مواجهه با ترس ارائه می نماید که در روانشناسی نیز مهمترین راه مقابله با ترس ها و رفع استرس ها محسوب می گردد. ایشان می‌فرمایند:

هنگامی که از چیزی می‌ترسی، خود را در آن بیفکن؛ زیرا گاهی ترسیدن از چیزی ، از خود آن سخت تر است.

حضرت علی علیه السلام

انواع هراس و چگونگی غلبه بر ترس

  • ترس از ارتفاع :
    برخی در زمان سوار شدن در آسانسور یا قدم زدن روی پشت بام دچار سرگیجه یا تپش قلب یا حالت تهوع می شوند به اینگونه ترس ها اکروفوبیا می گویند.
  • ترس از اجتماع :
    برخی در برابر افراد دیگر احساس خجالت دارند و دچار نگرانی می شوند به همین دلیل از اجتماع گریزانند.
  • ترس از حیوان :
    درحالی که بعضی از افراد از همراهی حیوانات لذت می برند و آن ها را دوست دارند؛ بعضی از افراد به شدت می ترسند. این هراس در بیشتر مواقع ریشه در کودکی افراد دارد.
  • نگرانی از شکست در آینده :
    باعث می شود ما به سمت تجربه های جدید نرویم و عزت نفس پایین داشته باشیم و در زندگی ریسک کافی برای موفقیت نداشته باشیم.
  • ترس از هواپیما :
    اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم با پیشرفت تکنولوژی و علم ، دیگر پرواز جزء مسائل عجیب و پر خطر محسوب نمی‌شود. دیگر به نسبت گذشته ها هواپیما ها پیشرفت زیادی کرده اند و احتمال خطرات در هنگام پرواز بسیار کاهش پیدا کرده است. ضرورت رفع چنین استرس قطعی بنظر میرسد.
  • ترس از تاریکی :
    در واقع فوبیای تاریکی ، ترسی بیمار گونه است که باعث بهم ریختن اوضاع روحی و روانی فرد می‌شود. این اختلال روش‌های درمانی بسیاری دارد.
  • ترس از آمپول :
    ترس از آمپول یکی از انواع فوبیا ها می باشد که می تواند بر اثر یادگیری ، مشاهده و خاطرات نامطلوب در ذهن شکل گرفته باشد و حتی گاهی این ترس باعث مختل شدن زندگی فرد می شود. شناخت راهکار های موثر برای رفع این نوع از فوبیا و استرس به افراد کمک می‌کند تا بتوانند راحت تر با این موضوع کنار بیایند و آن را حل کنند.

از درمان و غلبه بر ترس تا موفقیت

ما از تغییر می‌ترسیم چون نمی‌توانیم نتیجه اش را پیش‌بینی کنیم و عدم امکان پیش بینی نتیجه ، باعث می‌شود همواره بخواهیم در یک وضعیت ساکن و بدون دگرگونی باقی بمانیم. گفتیم افراد موفق کسانی نیستند که از چیزی نمی ترسند، بلکه افرادی هستند که با استرس ها مواجه شده اند اما با تلاش و پا فشاری بر ترس ها غلبه کرده اند و آن را رفع نموده و به نفع خود استفاده کرده اند.

دلیل ترس انسان چیست؟

زمانی که ما در برابر موقعیت های خطرناک یا نا آشنا قرار می گیریم. بدن ما در حالت دفاعی قرار می گیرد و سعی می کند ما را در برابر عوامل بیرونی حفظ کند. برای این منظور سیگنال هایی را به سمت سیستم عصبی می فرستد و با ترشح هورمون هایی ما را آماده مواجهه با خطر می کند.

در حقیقت همین واکنش بدن انسان در طول تاریخ باعث بقای وی شده است. ترشح این هورمون ها ، باعث واکنش های عصبی و بدنی می شود مثلا تپش قلب یا لرزش دست ها. میزان مناسب استرس و نگرانی باعث می شود ما برای رفع مشکل خود تلاش کنیم یا نگذاریم آسیبی به ما برسد. اما گاهی وقت ها به دلایل مختلف ، کنترل آن از دست ما خارج می شود.

تاثیرات مخرب هراس در زندگی و روش غلبه بر ترس ها

  • تجربه اضطراب های شدید
  • از دست دادن فرصت های مختلف زندگی
  • تنهایی و انزوا
  • بالا رفتن احتمال افسردگی

7 روش برای غلبه بر ترس

  • از شیوه های درمانی مختلف استفاده کنید
    استفاده از روانشناسان و روانپزشکان برای درمان ترس و رفع استرس
  • مسئله را به واحد‌ های کوچک تر تبدیل کنید
    لازم نیست با همه ترس های زندگی همزمان مواجه شوید. هر فردی ممکن است در برهه ای از زندگی ، خصوصا در دوران جوانی با مسائل مهمی مانند ادامه تحصیل و انتخاب شریک زندگی رو‌به‌رو باشد. طبعا اگر فردی بخواهد با همه این مسائل همزمان روبه‌رو شود، ترس و اضطراب فراوانی را تجربه خواهد کرد.
    بهتر است که
    این مسائل را درجه بندی و هرکدام را در یک بازه زمانی حل و فصل کنید؛ برای مثال اگر قرار است درباره ادامه تحصیل تصمیم بگیرید. مساله را روی کاغذ بنویسید و از خود درباره دلایل این ایده و علایق تحصیلی بپرسید. سپس با درنظر گرفتن آینده تحصیلی خود و تأثیرش روی شغلتان ادامه دهید.
    با کوچک کردنِ
    هر مسئله بزرگ به چند مساله و پرسش کوچک تر ، می‌توانید ‌ترس و اضطراب خود را کمتر کنید و تصمیمی عاقلانه تر بگیرید.
  • هدف گذاری برای آینده
    شخصی که برنامه ندارد، هر موقعیت جدیدی باعث ترسیدن و اضطراب او خواهد شد. با تعیین هدف خودتان در زندگی ، استرس را رفع کنید و تغییر را رقم بزنید. همچنین تعیین هدف ، گزینه هایی را که با‌ آن سازگاری ندارند را حذف و تصمیم گیری را آسان تر می‌کند.
  • ارتباط داشتن با انسان های مثبت اندیش
    رفاقت و همنشینی با اشخاص مثبت اندیش شما را تشویق به رفع استرس می کند و آنان شما را به آرامش دعوت می کنند. از افراد بد اندیش و آنهایی که دائما از زمین و زمان بد می گویند، دوری کنید!
  • مغزتان را به مثبت اندیشی عادت دهید
    مغز با تمرین و تکرار تربیت می‌شود. مغزتان را عادت دهید تا به‌ روشی فکر کند که کمک به کنار گذاشتن ترس ها داشته باشد برای مثال هر بار که با استرس و هراس جدیدی روبه‌رو شدید، به موارد مشابه قبلی فکر کنید که توانسته اید رفع کنید و بر آن غلبه کنید.
  • جایزه دادن به خود
    هر بار که قدم در راه تغییر می‌گذارید، به خودتان برای شکستن دیوارِ ترس پاداش بدهید. لازم نیست این پاداش حتما چیزی مادی باشد. همین که در ذهن خود متوجه می‌شوید مثلا در حال ترک عادت بد یا حذف چیزی نا مطلوب در زندگی تان هستید، همین پاداش شماست.
  • در زمان حال زندگی کنید
    روی زمان حال متمرکز شوید. از اطلاعات و دانش حال برای تصمیم گرفتن درباره وضعیت پیش رو بهره ببرید. غرق شدن در گذشته شما را به تنبلی می کشاند و زندگی کردن در آینده نیز شما را با هراس و اضطراب روبه‌رو می‌کند.

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات دانشجویان

با انتشار سوال یا نظرخود، شروع کننده بحث باشید

دیدگاهتان را بنویسید

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
اطلاع از تخفیف‌ها و جدیدترین‌ها با تایید ارسال پوش از جدیدترین تخفیف‌ها ، مقالات و دوره‌های آموزشی سایت سریعتر از دیگران مطلع شوید. فعلا نه تایید

ارائه و تقدیم کتاب به 3 صورت مقدور است:

کتاب سلام خانم اسکاول شین بر محور چهار اثر نوشته سید مصطفی زارعی