ترس و اضطراب و نحوه غلبه کردن بر آن؟

از ترس چه میدانید؟ گاهی وقتها دلیل وحشتهای خود را نمیفهمید؟ دلتان میخواهد بفهمید چطور ترس خود را کنترل کنید؟ این مقاله سعی در کمک به شما برای غلبه بر ترس و اضطراب دارد.
ترس چیست؟
حالتی هیجانی است که به علت وقوع یک محرک مضر و خطرناک پیش میآید.ترس بهخودی خود مشکلی ایجاد نمیکند. درواقع مسئله اصلی نحوه واکنش ما در برابر ترس است. ترس را از دلشوره و اضطراب که معمولاً بدون وجود تهدید خارجی رخ میدهد، باید جدا دانست. علاوه بر این ترس به رفتارهای خاصِّ فرار و اجتناب مربوط است، در حالی که اضطراب، ناشی از تهدیدهایی خواهد بود که مهارناپذیر و غیرقابل اجتناب تلقی میشوند. ترس معمولاً بادرد ارتباط دارد. مثلاً کسی که از بلندی میترسد، اگر از ارتفاعی بیفتد آسیب جدی خواهد دید ترس یکی از چند احساس بنیادین و فطری است و معمولاً در پاسخ به یک محرک منفی خاص روی میدهد.
مثال از ترس:
مثل چاقو دو لبه است.هم میتواند مفید باشد و هم مضر. فلسفه ترس محافظت از انسان در برابر خطرات است مانند اژیر خطری که از ما محافظت می کند تا بتوانیم خطر را از خود دور کنیم.زمانی ترس مضر می شود که توسط شیطان در انسان القا بشود ترس به نوعی دفع خطر است اما میتواند باعث بیماری و فوبیا در انسان شود .انسان های معتقد میدانند که همه چی تحت کنترل و مدیریت خداوند مهربان است و خود را به خدا می سپارند.
یکی از ابزار های شیطان برای گمراه کردن انسان ترس است شیطان خطرات اصلی رو عادی جلوه میدهد و اتفاقات معمولی را در انسان را ترسناک جلوه می دهد.
نکته مهم اینست که احساس ترس در افراد مختلف متفاوت بروز میکند. یعنی اینطور نیست که همه مردم از یک چیز یکسان وحشت داشته باشند . همچنین این احساس ممکنه به خاطر وجود یک مصداق غیر واقعی به وجود بیاید. مثلا کسی را تصور کنید که از هیولای زیر تختخوابش میهراسد.

نقش ترس در ایجاد بیماری در انسان
- فلج موقتی یا ضربان قلب نامنظم
- درد معده ، سر درد ، یا حالت تهوعدرد معده ، سر درد ، یا حالت تهوع
- سرگیجه یا غش کردن
- تنش عضلانی
- الگوی خواب نامنظم
- بی اشتهایی
ترس و سلامت روان
با بسیاری از نگرانی های بهداشت روان و بیماری های روان ارتباط دارد.افرادی که به صورت مداوم از نظر ذهنی با مسئله ترسناک درگیر می شوند و کسانی که تحت تأثیر توهم قرار می گیرند ، ممکن است سطح بالایی از ترس را تجربه کنند.
افرادی که تحت تأثیر احساسات منفی قرار دارند ممکن است از حوادثی مانند مرگ ، جدا شدن ، از دست دادن یا شکست دچار ترس دایمی شوند .
بعضی از بیماریهای روانی در انسان عبارتند از:
- فوبیای خاص
- وسواس و اجبار
- اضطراب اجتماعی
- پارانویا
- وحشت
- افسردگی
واکنش های فیزیکی بدن در لحظه ترس
با ترس این اتفاقات معمولا در انسان روی می دهد:
- لرزش بدن
- تپش قلب
- مشکلات در تنفس
- درد معده
- خشک شدن دهان
انواع مختلف ترس:
ترس از ارتفاع:
یکی از ترس های مرسوم در افراد است این افراد در زمان سوار شدن در اسانسور یا قدم زدن روی پشت بام دچار سرگیجه یا تپش قلب یا حالت تهوع می شوند به اینگونه ترس ها اکروفوبیا می گویند.
ترس از اجتماع:
چنین فردی در برابر افراد دیگر احساس خجالت دارد و دچار نگرانی می شود به همین دلیل از قرارگیری در اجتماع جلوگیری میکند.
ترس از سگ:
درحالی که بعضی از افراد از همراهی سگها لذت میبرند و آن ها را دوست دارند؛ بعضی از افراد از آن ها به شدت میترسند. این هراس در بیشتر مواقع ریشه در کودکی افراد دارد و میتواند زمینه وحشت از دیگر حیوانات را هم ایجاد کند.
نگرانی از شکست در اینده:
باعث میشود ما به سمت تجربه ها جدید نرویم عزت نفس پایین داشته باشیم و در زندگی ریسک کافی برای موفقیت نداشته باشیم.
ترس از هواپیما:
اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم با پیشرفت تکنولوژی و علم، دیگر پرواز جز مسائل عجیب و پرخطر محسوب نمیشود. به نسبت قبل هواپیماها پیشرفت زیادی کردند و احتمال خطرات در هنگام پرواز بسیار کاهش پیدا کرده است.
ترس از تاریکی:
در واقع فوبیای تاریکی ترسی بیمارگونه از تاریکی است که باعث بهم ریختن اوضاع روحی و روانی فرد میشود. این اختلال روشهای درمانی بسیاری دارد.
ترس از آمپول:
ترس از آمپول یکی از انواع فوبیاها میباشد که میتواند بر اثر یادگیری، مشاهده و خاطرات نامطلوب در ذهن شکل گرفته باشد و حتی گاهی این ترس باعث مختل شدن زندگی فرد میشود. شناخت راهکارهای موثر برای غلبه بر این نوع از فوبیا به افراد کمک میکند تا بتوانند راحتتر با این موضوع کنار بیایند و آن را حل کنند.
ترس از تغییر چیست:
ما از تغییر میترسیم چون نمیتوانیم نتیجهاش را پیشبینی کنیم و عدم امکان پیشبینی نتیجه باعث میشود همواره بخواهیم در یک وضعیت ساکن و بدون دگرگونی باقی بمانیم.
دلیل ترس انسان چیه؟
زمانی که ما در برابر موقعیت های خطرناک یا ناآشنا قرار میگیریم. بدن ما در حالت دفاعی قرار میگیرد و سعی میکند ما را در برابر عوامل بیرونی حفظ کند.برای این منظور سیگنال هایی را به سمت سیستم عصبی میفرستد و با ترشح هورمون هایی ما را آماده ی مواجه با خطر می کند. در حقیقت همین واکنش بدن ما در طول تاریخ باعث بقای انسان ها شده است.ترشح این هورمون ها، باعث واکنش های عصبی و بدنی میشود. مثلا تپش قلب بگیریم یا دست هایمان شروع به لرزش کنند. میزان مناسب استرس و نگرانی باعث میشود ما برای رفع مشکل خود تلاش کنیم یا نگذاریم آسیبی به ما برسد. اما گاهی وقت ها به دلایل مختلف، کنترل آن از دست ما خارج میشود.
تاثیرات مخرب ترس در زندگی
- . تجربه اضطراب های شدید
- از دست دادن فرصت های مختلف زندگی
- تنهایی و انزوا
- بالا رفتن احتمال افسردگی
روشهای مقابله با ترس
از شیوههای درمانی مختلف استفاده کنید
استفاده از روانشناسان و روانپزشکان برای درمان ترس.
مسئله را به واحدهای کوچکتر تبدیل کنید
لازم نیست با همه ترسهای زندگیتان همزمان مواجه شوید. هر فردی ممکن است در برههای از زندگیاش، خصوصا در دوران جوانی، با مسائل مهمی مانند ادامه تحصیل و انتخاب شریک زندگی روبهرو باشد. طبعا اگر فردی بخواهد با همه این مسائل همزمان روبهرو شود، ترس و اضطراب فراوانی را تجربه خواهد کرد.
بهتر این است که این مسائل را درجه بندی و هرکدام را در یک بازه زمانی حلوفصل کنید؛ برای مثال، اگر قرار است درباره ادامه تحصیل تصمیم بگیرید. مسئله را روی کاغذ بنویسید و از خود درباره دلایل این ایده و علایق تحصیلی بپرسید. سپس با درنظرگرفتن آینده تحصیلی خود و تأثیرش روی شغلتان ادامه دهید.
با کوچک کردن هر مسئله بزرگ به چند مسئله و پرسش کوچکتر، میتوانید ترس و اضطراب خود را کمتر کنید و تصمیمی عاقلانهتر بگیرید.
هدف گذاری برای آینده
وقتی کسی نداند چه میخواهد، هر موقعیت جدیدی باعث ترس و اضطراب او خواهد شد. با تعیین هدف خودتان در زندگی، ترس از تغییر را کنار بزنید. همچنین تعیین هدف گزینههایی را که با آن سازگاری ندارند را حذف و تصمیمگیری را آسانتر میکند.
ارتباط داشتن با انسان های مثبت نگر
سعی کنید با آدمهایی نشستوبرخاست کنید که مثبتاندیشاند و تشویقتان میکنند. از افراد بداندیش و آنهایی که مدام سیاهنمایی میکنند و میکوشند زمین و زمان را بد جلوه دهند دوری کنید.
مغزتان را به مثبتاندیشی عادت دهید
مغز با تمرین و تکرار تربیت میشود.مغزتان را عادت دهید به روشی فکر کند که کمک به کنار گذاشتن ترسها باشد برای مثال، هر بار که با ترس جدیدی روبهرو شدید، به مواردی مشابه فکر کنید که توانستهاید بر آن غلبه کنید .
جایزه دادن به خود
هر بار که قدم در راه تغییر میگذارید، به خودتان برای شکستن دیوارِ ترس پاداش بدهید. لازم نیست این پاداش حتما چیزی مادی باشد. همین که در ذهن خود متوجه میشوید مثلا در حال ترک عادت بد یا حذف چیزی نامطلوب در زندگیتان هستید، همین پاداش شماست.
در زمان حال زندگی کنید
روی زمان حال متمرکز شوید. از اطلاعات و دانش حال برای تصمیمگرفتن درباره وضعیت پیش رو بهره ببرید. غرقشدن در گذشته شما را به سستی میکشاند و زندگیکردن در آینده نیز شما را با ترس و اضطراب روبهرو میکند.
اضطراب
اضطراب یا تشویش یا دلشوره عبارت است از یک احساس منتشر، ناخوشایند و مبهم هراس و نگرانی با منشأ ناشناخته، که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است. وقوع مجدد موقعیتهایی که قبلاً استرسزا بودهاند یا طی آنها به فرد آسیب رسیدهاست باعث اضطراب در افراد میشود.ریشه واژه اضطراب از واژه استرآب میباشد و بنیاد آن نیز بر این پایه است ک جانور استر هنگامی ک رخ خود را در آب می بیند دچار ترس و نگرانی و دلهره میشود از این رو به این حالت یا نهش استرآب گفته میشود این واژه سپس به عربی رفته و اضطراب نام گرفته است.همهٔ انسانها در زندگی خود دچار اضطراب میشوند، ولی وقتی مزمن و شدید شد مشکلایجاد می کند.بر اساس تحقیقات اضطراب در طبقات کمدرآمد و افراد میانسال و سالخورده نسبت به بقیه افراد بیشتر دیده میشود

عوامل ایجاد اضطراب چیست
عوامل جسمانی
در افراد مضطرب، میزان بعضی از هورمونهای موجود در خون غیرعادی است؛ بنابراین هر آنچه که باعث اختلال در سیستم هورمونی شود، برای بدن خطر محسوب میشود. بارداری، کمکاری یا پرکاری تیرویید، پایین بودن قند خون، و بینظمی ضربانهایقلب از این عوامل هستند.
مشکلات محیطی و اجتماعی
عوامل اجتماعی و ارتباطی بسیاری در بهوجود آمدن اضطراب در افراد نقش دارد، مانند مشکلات خانوادگی، احساس جدایی و از عامل های محیطی هم میتوان تغییرات ناگهانی و غیرمنتظره را، همچون زلزله و مرگ یکی از نزدیکان نام برد.
مشکلات ارثی
احتمال اضطراب در فرزندان افراد مضطرب بسیار بالا است. تحقیقات و بررسیهای انجامشده بر روی حیوانات و دوقلوهایی که با هم یا جدا از هم زندگی میکنند و از والدین مضطرب به دنیا آمدهاند، نشان میدهند که عوامل ژنتیکی نیز بسیار مؤثرند. با این وجود باور نمیرود که ژن به خصوصی در این مورد نقش داشته باشد، بلکه ترکیب بعضی از ژنها چنین پیامدی را به دنبال دارد
عوامل دیگر..
تغذیه نادرست نیز در ابتلا به اضطراب نقش دارد. کمبود بعضی از اسید آمینه ها،منیزیم،اسید فولیک و ویتامین ب 12باعث تسریع در ابتلا به آن میشوند. استفاده از دخانیات یا مواد مخدر هم برخی از ضایعههای مغزی (که باعث ایجاد علایمی شبیه به علایم اختلال و وسواس میشوند)
راههای پیشگیری از اضطراب
- داشتن رژیم غذایی مناسب و صحیح
- ورزش کردن و فعالیت بدنی یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از اضطراب است
- داشتن اعتماد به نفس بالا
- افرادی که اجتماعی هستند و در جمع هستند کمتر دچار اضطراب می شوند
- در زمان حال زندگی کردن
- خندیدن باعث جلوگیری از فشار روانی به انسان می شود
- نوشتن هیجانات روی کاغذ
نظرات ، پرسش و پاسخ