آیا اختلال دو قطبی بیماری است؟ ویژگی دوقطبی چیست؟

” اختلال دو قطبی ” نه بیماری است و نه ژنتیک در آن نقش دارد! این چنین افراد دارای قدرت فکر و نبوغ بسیار زیاد و روحیه بسیار لطیف هنری و قدرت شهود بسیار بالا هستند. به گفته دکتر سید مصطفی زارعی تنها مشکل ایشان این است که در اختلال دوقطبی و بروز علائم مانیک و شیدایی ، ذهن آنان بخاطر انبوه افکار ، نمی تواند فکرِ درست را از غلط و واقعی را از غیر واقعی تشخیص دهد.
اینجا لازم است مشاوره بصورت آگاهانه و دلسوزانه باشد تا روند درمان اختلال دوقطبی انجام پذیرد.
مهمترین مطالب:
- آیا ژنتیک و ارثی است؟
- آغاز اختلال دو قطبی و انواع آن
- ویژگی منحصر به فرد دوقطبی ها
- علائم شیدایی
- قدرت فکر و نبوغ بالا
- روند درمان و ارائه شاخص افکار
- توصیه های دکتر زارعی
شخص دارای اختلال دو قطبی دائما در نوسان و حرکت بین دو قطب شیدایی و افسردگی [ دپرسیو ]است. در قطب افسردگی بی میلی و بی تحرکی می بینیم و در قطب شیدایی تحرک و انرژی بسیار بالا مشاهده می کنیم.
دو قطبی گاهی با نام شیدایی ، بایپلار ، مانیا ، مانیک _ دپرسیو یا افسردگی _ شیدایی شناخته می شود.
اختلال دو قطبی ژنتیک و ارثی نیست
” تعبیر بیماری ” و ” درمان ” تعبیر دقیقی نیست زیرا شخص دو قطبی تنها دچار عروض یک نوع اختلال و ابهام در افکار شده؛ چیزی که برای هر شخص عادی هم ممکن است واقع شود.
اما بعضی خانواده ها نگران هستند که نکند ” شیدایی ” یا همان اختلال دو قطبی مثلا از پدر یا مادر به بچه ارث برسد؛ امروزه با پیشرفت دانش با قاطعیت می توان گفت دو قطبی ژنتیک و ارثی نیست.
تاکنون تصور بر این بود که انسان ها محکوم ژن ها هستند و هنگامی که ژن بیماری در بدن آن ها فعال می شود، چاره ای جز تحمل بیماری تا پایان عمر ندارند.
گفته می شد بیماری های ژنتیک از جمله اختلال دوقطبی ، غیر قابل درمان است. یافته های جدید علمی ثابت نمود که ما محکوم ژن ها نیستیم و ژن ها به خودی خود حق انتخاب و تصمیم گیری ندارند و این ما هستیم که با افکار و باورهای خود دستور می دهیم چه ژنی خوانده شود یا خوانده نشود.
دکتر سید مصطفی زارعی
بنیان گذار الگوی خودآگاهی توحیدی

تحقیقات دکتر لیپتون در ژنتیک
” دکتر بروس لیپتون ” پزشک متخصص ژنتیک و استاد دانشگاه های پزشکی آمریکا نتیجه تحقیقات 20 ساله خود را مطرح کرده و دلالت دارد بر اینکه ژن ها نقش کلیدی در شخصیت انسان ندارند.
دکتر سید مصطفی زارعی می گویند: قطعا با مشاوره دلسوزانه علمی ، اصلاح باورها ، عوامل زمینه ساز و متد خود آگاهی توحیدی معنوی می توان به شخص دوقطبی کمک نمود.
البته مشکلات درون خانواده باید کنترل شود؛ مثلا شخصی زیاد عصبی می شود و میگوید پدر من هم عصبی بود و این را دلیل ژنتیک می داند؛ بقول دکتر زارعی این چنین خانواده ها تا زمانی که اراده جدی بر رفع رذایل اخلاقی نداشته باشند، آن رذیله اخلاقی مثل عصبی شدن و خشم همواره از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود تا بالاخره روزی این چرخه شکسته شود.
در حالیکه عصبی بودن از طریق ژن منتقل نشده بلکه بخاطر فضای تربیتی خانواده بوده؛ این خصلت را شخص از پدرش یاد گرفته و همینطور اگر عصبی رفتار کند فرزند او نیز بار می آید و عصبی می شود.
شروع اختلال دو قطبی از نوجوانی
نقطه آغازین اختلال دو قطبی یا شیدایی بعد از یک افسردگی شدید [ دیپرسیو ]یا فشار شدید عصبی است مثل اختلافات خانوادگی یا شکست عشقی یا ورشکستی مالی
عموماً بین سنین 14 تا 25 سال دیده می شود البته تا 40 سال هم داریم ولی بالاتر خیلی نادر است و زیر 14 هم غالبا رخ نمی دهد.
میانگین ابتلا نوع اول و حاد دو قطبی در جامعه بین 1 تا 1.5 درصد از میان افراد بالغ است که نسبتا زیاد است. در نوع دوم که ابتلا خفیف است آمار درصد بیشتری را نشان می دهد.
اما در کل می توان گفت اگر کسی دچار این عارضه شد، خانواده او آرامش خود را از دست ندهند چون امری شایع است و روند درمان را با یک متخصص قابل اعتماد آغاز کنند.
نسبت ابتلا بین زنان و مردان مساوی است. ضمنا بسیاری از افراد مشهور از هنرمند و سیاست مدار بودند که اختلال دو قطبی داشتند و در ادامه زندگی موفق بوده اند.
علائم شیدایی یا مانیک دپرسیو
هر یک علامت به تنهایی کافی نیست و مجموع علائم اختلال دو قطبی یا میانگین بالای آن می تواند نشان گر باشد:
- صحبت کردن سریع و نا منسجم ؛ اگر کسی حرفش را قطع یا انکار کند، شدیدا ناراحت می شود.
- گاهی در قطب شیدایی فوق العاده فعال و گاهی در قطب افسردگی تُهی و بی انرژی است.
- گاهی شدیداً خوشحال و در همان حال شدیداً ناراحت می شود[ حالت میکس یا مختلط ]
- گاهی بطور غیر قابل کنترل تمایل جنسی دارد و در قطب افسردگی خاموش و بی تحرک است.
- اعتماد به نفس نا میزانی دارد؛در قطب مانیک بسیار زیاد و در دیپرسیو صفر !
- کیفیت و کمیت ؛گاهی دقیقترین کارها را انجام میدهند گاهی برعکس
- عصبانی و خشم بی دلیل
- گاهی ذهنش عاجز از درک است و گاهی بسیار خلاق و مبتکر
- گاهی به قطب مانیک مایل است و بسیار اجتماعی و پرشور است و گاهی مایل به افسردگی است و منزوی
- گاهی بطور عجیبی خوش بین هستند گاهی حتی نسبت به پدر و مادر هم بدبین هستند.
- گاهی بیش از حد افسرده است و گریه می کند؛ گاهی بسیار زیاد می خندد
خلاصه اینکه ثبات ندارد و در دوران بین دو قطب افسردگی و شیدایی در تضاد است.
ویژگی منحصر به فرد دو قطبی
- روحیه بسیار لطیف و هنری
- نبوغ بسیار بالا
- قدرت شهود بسیار بالا
- گرایش معنوی زیاد قبل از دوره مانیک اولیه
تا قبل شروع مانیک دیده می شود که شخص بسیار زرنگ و در درس ها موفق است همچنین در خانواده روحیه لطیف و مهربان و آسیب پذیری دارند.
ضمنا شهود بالایی دارند و چیز هایی می بینند که چشم دیگران چنین قدرت دیدنی ندارد؛ ضمن اینکه در حالات معنوی بسیار قوی می شوند.
اختلال دو قطبی و خودکشی
یکی از وجوه تفاوت بین فرد دو قطبی و فرد افسرده این است که شخص دچار افسردگی در نهایت بین دوراهی قرار می گیرد که خود کشی کند یا نه؟!
اما شخص دارای اختلال دو قطبی بخاطر هوش بالا غالباً چنین کاری نمی کند و به چنین نقطه ای نمیرسد.
آقای دکتر سید مصطفی زارعی در این باره می گویند: این شخص با استفاده از قدرت فکر ، شهود ، نبوغ و معنویت خود تلاش می کند تا از این وضعیت خلاص شود اما نه از طریق خود کشی !
حالا از این لحظه وارد دنیای جدیدی می شود و با کمک این قدرت های درونی مخصوصا قدرت فکر و تمرکز بالا، در یک لحظه فکر می کند و خلق می کند! این کار را بارها تکرار می کند. بله؛ قدرت فکر انسان قدرت خلق دارد و این مطلب در جهان ثابت شده است.
قدرت فکر
قدرت فکر انسان بسیار بالاست منتها دو قطبی ، بخشی از تفکراتش بخاطر نداشتن شاخص و اسلوب در افکار دچار اشتباه می شود؛ اما تمام چیزهایی که بیان می کند، خطا و هذیان نیست.
منشا این اختلال دو قطبی از همین جاست که بخشی از افکارش صحیح و بخشی نا صحیح است؛ لذا ما نباید تماماً حکم به هذیان گویی و روان پریشی کنیم.
آقای دکتر زارعی برای روند درمان ذهنی اختلال دوقطبی توصیه داشتند که سعی کنید به او شاخص و معیار صحیح و غلط در افکارش بدهید؛ خود شخص نیز پس از فروکش کردن قطب مانیک متوجه بعضی شهود های غیر واقعی خود می شود. اما اگر خانواده یا اطرافیان بی توجهی کردند و روش درمانی نادرستی را پیش گرفتند ، شخص کم کم وارد دوره مانیک قوی می شود!
نیاز به شاخص
ابزار فکر انسان هم مانند هر کار حرفه ای دیگری نیاز به آموزش و مربی دارد؛ مانند ورزش کوهنوردی حرفه ای که اگر شخص قصد فتح قله اورست را داشته باشد،نیاز به ابزار و آموزش دارد.
به قول استاد دکتر زارعی شخص مبتلا به مانیک حاد هم دقیقا از قدرت تفکر بالایی برخوردار است که خودش هم این موهبت را حس می کند اما به دو دلیل نیاز به راهنما و مربی دارد؛ یکی اینکه از این وضعیت خلاص شود و هم اینکه استعداد ذاتی او حیف نشود و سرکوب نشود.
برخورد با دو قطبی
معمولا دو قطبی را از پیش روان پزشک یا روان شناس یا بیمارستان برای بستری می برند. اما نگاه برخی از آنان به این شخص این است که دارد هذیان می گوید و توهم و تخیل او بر عقلش چیره شده است.
دیده شده بعضی روانشناسان ، دنیای دو قطبی را انکار و صورت مساله را پاک می کنند و فقط می خواهند او را درمان کند؛ ضمن اینکه استعداد و قدرت فکر شخص دو قطبی را از او سلب می کنند.
این مثل این است که به شخصی که کوهنوردی رفته و پایش شکسته بگویند: دیگه لازم نیست کوه بری !
پارادوکس اذیت کننده اختلال دو قطبی
مشکل اینجاست که دو قطبی چیزهایی شهود کرده که همه عالم دارند او را انکار می کنند. شما تصور کنید که بین دو قطب افسردگی و مانیک فاصله زیادی است اما شخص دارای اختلال بارها و بارها در کمترین زمان ممکن دارد سیر می کند؛ لذا شخص دچار سردرگمی می شود.
نتیجه این که نه تنها درمان نمی شود بلکه آن شخصیت مهربان ، فعال باهوش و با معنویت تبدیل می شود به یک فرد شکسته ، گوشه گیر ، سرخورده و فراری از جامعه و معنویت
توصیه دکتر سید مصطفی زارعی به خانواده ها
- نگاه روانی و هذیان گو به او نداشته باشید؛ او را فقط درک کنید.
- اگر مسائل خانوادگی یا زناشویی وجود دارد لطفاً رفع شود. چه بسا منشأ اختلال دو قطبی همین عوامل بود.
- ما اولاً باید حرف او را بشنویم و ثانیاً با تحفظ بر نبوغ و استعداد سرشار فکری اش به او شاخص دهیم
با آرزوی رهایی و زندگی درخشان
گروه بین المللی دکتر سید مصطفی زارعی
از چه طریقی میتونم دوره های درمان دو قطبی را تهیه کنم
با سلام و خداقوت
آقای دکتر فعلا پذیرش دوقطبی ندارند هر زمانی که شرایط دوره های دوقطبی فراهم بود از همین سایت اعلام خواهید کرد.