معنای ترس از خداوند چیست؟

می گویند: خدا از مادر هم مهربان تر است؛ و باز می گویند: از خداوند باید ترسید ! آیا این دو صفت با هم پارادوکس و تضاد دارند؟! در این مقاله معنای ترس از خداوند را بیان می کنیم و رابطه مهربانی پروردگار و ” شرم عاشقانه ” را توضیح می دهیم و اگر شبهه یا سوالی داشتید، حتما نظر خود را کامنت کنید.
- آشنایی با دو معنای ترس از خداوند
- آشنایی با صفت مهربانی و رحمت پروردگار
- پرهیز از نقض قوانین جهان هستی
- بازتاب رفتار های انسان
- ترس یا شرم عاشقانه
به ما گفته اند که از خدا بترسید و از طرفی نیز خداوند در آیات مختلف قرآن کریم بسیار بر مهربانی خود تاکید نموده است. اینجاست که سوال پیش می آید که معنای ترس از خداوند چیست؟ مگر از موجودی که از مادر مهربان تر است هم باید ترسید؟!
صفت رحمان و مهربان خداوند
خداوند در ابتدای هر سوره از کتاب آسمانی خود را مهربان و بخشنده معرفی می کند؛ بسم الله الرحمان الرحیم
خود خداوند فرموده من به انسان بسیار نزدیک هستم و آن وجود مقدس را از مادر مهربان تر معرفی کرده اند.

آفریننده ای که هر لحظه ما را می بیند و تا همین لحظه بر سر سفره انعام و مرحمت او بزرگ شده ایم و حتی یک بار بر سر ما به خاطر داده هایش منت نگذاشته است؟! چه کسی را جز خدا سراغ داریم که این همه روزی داده باشد و منتش را سر ما حتی یکبار نگذاشته باشد؟
چقدر بلا ها و ترس هایی که او از انسان دور کرده و او اصلا نفهمیده؟ شاید بگویید ما از خیلی چیز ها میترسیم؟! جواب این است که ترسیدن ما تقصیر خود ماست! ما وقتی از چیزی می ترسیم، خودمان راه ورود آن وحشت را به درون زندگی می گشاییم.
پیامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمودند:
خداوند بر انسان مسلط نمی کند مگر کسی که انسان از او بترسد(1)
رسول خدا
اما با این وجود گفته اند از خدا باید ترسید؛ شاید برای هر بنده ای که خالق خود را بیشتر از هر چیز دوست میدارد و عشق می ورزد، این سوال پیش بیاید که چرا باید از او بترسم و معنای ترس از خداوند چیست؟!
شرم عاشقانه معنای ترس از خداوند
این سوال شما را به دو صورت می توانیم پاسخ دهیم؛
ببینید؛ پروردگار موجودی خشن ، خشمگین نیست که بخواهد به بنده خودش ضربه و صدمه بزند یا دنبال بهانه باشد تا او را تنبیه کند.
اگر کسی برای او در ذهنش تصویری ساخته به عنوان یک شخصیت میرغضب و عصبانی حتما باید در اعتقادات خود بازنگری کند و این شناخت و معرفت اصلا صحیح نیست بلکه آمیخته با شرک است.
معنای ترس از خداوند را اگر می خواهید بفهمید خود را تصور کنید که پدر و مادری دارید که به ایشان عشق می ورزید؛ حال از طرفی می ترسید که خطایی از شما سربزند و آن دو بزرگوار شما را در حال انجام آن خطا و اشتباه ببینند؛
آنجا چه حسی پیدا می کنید؟! شرم خواهید کرد!
درست حدس زدید؛ معنای ترس از خداوند همانند شرم عاشقانه انسان از پدر و مادر است؛ خداوند نیز از پدر و مادر مهربان تر است و بندگان خوب خدا نیز شرم و حیا دارند که او آن ها را در حال ارتکاب جرم و گناه ببیند.
مومنان چنان ارتباطی عاشقانه به حضرتش دارند که شرم و حیا می کنند که در محضر پروردگار یکتا ، معشوق و معبود خود به پلیدی و ناپاکی آلوده شوند.
ألَم یَعلم بِأنَّ اللهَ یَری
قرآن کریم
آیا او ندانست که خداوند می بیند؟ (2)
ترس از بازتاب اعمال ، معنای دیگر ترس از خداوند
یک معنای دیگر برای ترس از خداوند این است که ما انسان ها بر اساس اختیاری که داریم، رفتار هایی از ما سر می زند که با قوانین هستی سازگار نیست و آن ها را نقض می کنیم.
این ترس از خود خداوند نیست بلکه از بازتاب قطعی اعمال و نقض قوانین است.
باز هم اگر بخواهیم برای معنای ترس از خداوند مثال ملموسی بزنیم، همان فرزندی را تصور کنید که مرتکب خطایی شده و از پدر و مادر خود می ترسد؛ اما وحشت او به این معنا نیست که آنها موجودات ظالم و بی رحم و وحشتناکی هستند!
بلکه می داند خطایی که مرتکب شده بازتابی دارد؛ پس معنای ترس از خداوند نیز به همین صورت تفسیر می شود که انسان بخاطر نقض قوانین و سنت های تغییر ناپذیر (3)، از بازتاب اعمال نا شایست خود می ترسد.
از چه چیزی بترسیم؟ خدا یا رفتارمان؟!
دوستان عزیز؛ رفتار ناشایست و افکار منفی ما بازتاب دارد و قبل از اینکه به کسی بخواهیم ضرری وارد کنیم، به خودمان ضرر و آسیب وارد می کنیم؛ این قانون عکس العمل است.
بکوشید در محضر خداوند روح خود را پاکیزه نگهدارید و یقین کنید که خداوند مهربان حامی قدرتمند شماست و جهان را به تسخیر درآورده تا بهترین خواسته های شما را به بهترین وجه برآورده سازد.
پاورقی
1) ما سَلَّط اللهُ عَلی إبنِ آدمَ إلّا مَن خافَهُ إبنُ آدمَ
کتاب میزان الحکمه ج1 ص 831
2) سوره علق آیه 14
3) سُنّهَ الله التی قد خلت من قبل و لن تجد لسنه الله تبدیلا
این سنت الاهی است که در گذشته نیز بوده و هرگز برای سنت الاهی تغییر و تبدیلی نخواهی یافت. سوره فتح آیه 23
نظرات ، پرسش و پاسخ