قانون انتظار و تدارک در روانشناسی ؛ مفید یا مضر

در روانشناسی و برای افرادی که به دنبال معنویت و خودآگاهی هستند، ” قانون انتظار و تدارک ” بسیار اهمیت دارد. شما انتظار چیز های مفید را می توانید داشته باشید و همان را در آینده نزدیک خلق کنید یا آماده و منتظر اتفاقات بد و نا مطبوع باشید که بازهم آن را خواهید دید.
پیش بینی رخداد های ناگوار و خلق آن
حتما پیش آمده یا دیده اید که بعضی هنگام وقوع اتفاق ناراحت کننده می گویند: من این را از قبل پیش بینی کرده بودم! یا می دانستم که اینجوری می شود!
افرادی که با قانون انتظار آشنایی ندارند، بدترین شرایط را در ذهن خود تصویر سازی می کنند و
منتظر اتفاقات ناگوار هستند و حتی برای آن تدارک می بینند.
وقتی همان رخداد پیش می آید، می گویند: می دانستم!
غافل از آنکه قانون انتظار می گوید: خودشان آن رخداد را خلق کردند نه پیش بینی!
قانون انتظار و نمره ایمان به خدا
انتظارات شما و تدارکی که می بینید نشانگر این است که به چگونه خدایی ایمان دارید؛
خدایی که مهربان است و همواره در کنار شماست یا خدایی که فقط شاهد بدبختی های شماست
و به شما لطفی ندارد؛ ایمان انسان از این رهگذر درجه بندی می شود.(1)
مردم گمان می کنند که بد اقبالی و اتفاقات ناخوشایند است که بر روی زندگی آنان سایه افکنده در حالیکه هر اتفاق به خودی خود خنثی است و ما هستیم که برچسب خوشایند و ناگوار بر آن می نهیم.
بر اساس قانون انتظار و تدارک ، زاویه نگاه ما است که نتیجه خوب و بد را مشخص می کند.
تدارک مفید و سازنده در قانون انتظار
انسانی که به خودآگاهی رسیده و موانع درونی را پالایش و پاکسازی نموده، انتظار رخداد های بد را نمی کشد بلکه بعد از مدیریت و تدبیر امور ، بقیه کار ها را به خدا می سپارد و ایمان دارد که خداوند به احوال او آگاه است و بر اساس این قانون جهان هستی انتظار زیباترین و بهترین نتایج را می کشد و در واقع نیز نتایج مطلوب را می بیند.
به گفته فلورانس اسکاول شین :
هر روز هوشیاری خود را بیازمایید تا ببینید برای چه تدارک می بینید؟(2)
کتاب چهار اثر
تصویر سازی ذهنی مفید و مضر
بعضی تصویر سازی ها زیبا و مفید است مثل انتظار ظهور امام زمان علیه السلام و خوشبختی تمام مردم جهان یا تدارک دیدن برای خوشبختی که شامل سه عنصر سلامتی آرامش و ثروت است یا انتظار طول عمر برای خدمت و کمک رسانی به مردم و ضعیفان و…
این چنین کسی به خدا اعتماد و آینده را روشن می بیند.
شما نیز مدام به بهترین ها توجه کنید، نعمت های خدا را به یاد بیاورید و همه چیز را به خدای یکتا بسپارید و آرام باشید تا زمان لازم آن فرار رسد.
اما بعضی چون به خدا اعتماد ندارند، منتظر بی پولی و فقر ، مریضی ، جنگ ، دشمنی و خیلی چیز های دیگری هستند که وقتی در آینده نزدیک در زندگی می بینند، به پای بد اقبالی ، بخت شوم و سیاه می گذارند.
انتظار روز مبادا را نکشید
از این رو کسانی که برای رویداد های آینده پس انداز [ بدون دلیل و هدف قطعی ] می کنند مثلا نگران مریضی و تصادف هستند یا می گویند برای روز مبادا کنار گذاشتم! می بینیم در همان مسیری قدم می گذارند که قبلا پیشبینی کرده بودند و پول خود را همان جا هم هزینه کردند!
انسان های بدبین همیشه بد شانس هم هستند اما در حقیقت چیزی به نام شانس وجود ندارد و انسان بدبین با تصویر سازی و انتظار بدترین شرایط ، همان را در زندگی خود خلق می کنند.
انسان خوشبین با تصویر سازی و انتظار مثبت ، شرایط ایده آل را برای خود خلق می کند اما باز دیگران هستند که نام او را خوش اقبال می گذارند.
پاورقی
1) امام رضا علیه السلام: أحسن الظنَّ بالله فإنّ الله عزوجل یقول أنا عند ظنّ عبدی المومن إن خیراً فخیرٌ و إن شرّاً فشرٌّ
به خداوند نیکو گمان داشته باش که خداوند می فرماید: من همان جایی هستم که بنده مومنم به من گمان دارد؛ خوش گمان باشد یا بدگمان ؛ بر همان اساس با او رفتار می کنم.
کتاب شریف کافی ج 2 ص 72
2) کتاب چهار اثر اسکاول شین ص 99
نظرات ، پرسش و پاسخ