راههای رسیدن به حس شادمانی

مقدمه:
شادمانی و نشاط به عنوان یکی از مهمترین نیازهای روانی بشر به دلیل تأثیر عمـده ای که بر شکل گیری شخصیت آدمی دارد.
از مــهمترین نکـاتی کـه در ایـن زمینـه مطـرح اسـت چگونگی حصول شادمانی، تقویت آن و عوامل تأثیر گذار بر دستیابی به ایــن نیـاز حیـاتی است. شخصیت، عزت نفس اعتقادات مذهبی سرمایه اجتماعی فعالیتهای اوقات فراغـت و… از جمله عواملی هستند. بر این پدیده تأثیر بسزائی دارند.به عبارت دیگر شادمانی به این معناسـت کـه فـرد چقـدر زنـدگـی خود را دوست دارد.
تعریف
شادی یکی از هیجانات اساسی بشر اسـت لـذا هـرکس به فراخور خود آن را تجربه مینماید. امــا تعریـف شـادی بـه
سادگی تجربه آن نیست.
شادی جایگاه ویژه ای در قرآن دارد و خداوند به گونه های مختلف، آن را تأیید و به آن توجه کرده است. البته نه به شادی های بیهوده و حرام بلکه شادی های برخاسته از رعایت اهداف الهی و انسانی.
قُلْ بِفَضْلِ اللّهِ وَ بِرَحْمَتِهِ فَبِذلِکَ فَلْیَفْرَحُوا هُوَ خَیْرٌ مِمّا یَجْمَعُونَ.
ای رسول خدا! به خلق بگو که شما باید تنها به فضل و رحمت خدا شادمان شوید (و به نزول قرآن مسرور باشید) که آن، بهتر و مفیدتر از ثروتی است که برای خود می اندوزید.
عوامل مؤثر بر شادمانی
شخصیت
ابعـاد شـخصیتی افـراد بـرشادمانی آنها تأثیر زیادی دارد. به نظربرخی از کارشناسـان دو بعـد شـخصیت انسـان در تعییـن مــیزان شــادمانی از اهمیــت بیشــتری برخوردارند.
یکی از این دو بعـد را برونگرایــــــی و آرامـــــــش و دیگـــــــری را درونگرایی و عصبانیت نامیدند. اکثر مردم شخصیتی تک بعدی و افراطی ندارند یعنی فرد طبیعــی کسی اســت کـه نـه کـاملاً درونگراسـت و نـه کـاملاً برونگـرا.
عزت نفس
عزت نفس یکی از عواملی است که بر میزان شـادمانی افـراد تـأثیر زیـــادی دارد.عزت نفس یکـی از مـهمترین پیش بینـی کننده هـای شـادی است. اهمیت آن در ایجاد شادمانی به حدی است که برخـی دانش آموزانـی کـه دارای عزت نفس پایین هستند از حضور در جمع خودداری میکنند و این امر سبب گوشه گیر شدن آنها و در نتیجه ایجاد افســردگـی در آنـهامیگردد. افسردگی نیز موجب کاهش میزان شادمانی فرد میشود.عزت نفس شادمانی را افزایش میدهد، اما فقدان آن موجب کاهش عزت نفس نمیشود.
اعتقادات مذهبی
فردِ با ایمـان دارای ارتباطـات و اعتقـادات معنـوی اسـت،کمتر احساس رها شدگی، پوچی و تنهایی میکند.
سرمایه اجتماعی
عبارت است از ارتباطاتی کــه بیـن مـردم وجود دارد و محل زندگی آنها را از نظرروابط غنی می ســازد.برای افزایــش سـطح شـادمانی مـردم سـرمایه گـذاری اجتمـاعی بسـیار ارزشـمنداست.
افـرادیکه از نظرروابط اجتماعی مـهارت بیشـتر دارنـد و بـهتر میتواننـد بـامردم رابطه برقرار کنند نسبت به افرادی که از نظر مالی غنی تر، ولی روابط اجتماعی مطلوبی ندارند شــادمان ترهسـتند.
سلامت
شادی،دستگاه ایمنی را تقویت میکند و تقویــت دستگاه ایمنی سلامت فرد را بهبود میبخشد.
رضایت شغلی
رضایت شغلی نوعی احساس خوشی میباشد که کارمند در محیط کار خود آن را دریافت میکند. کارمندان یک مجموعه زمانی که متوجه شوند موقعیت شغلی آنان سبب هموار شدن مسیر دستیابی به اهداف و ارزشهایشان است، بدون شک حس بهتری نسبت به شغل و سازمانی که در آن شاغل هستند، پیدا میکنند. به عبارتی دیگر رضایت شغلی در آنان افزایش مییابد.
به طور کلی رضایت شغلی به عوامل گوناگونی مانند فرصتهای ترفیع، میزان حقوق و پاداش، مزایا و امنیت شغلی، ارتباط مثبت با همکاران و… بستگی دارد. ایجاد احساس مثبت در یک کارمند باعث کاهش غیبتها، خطاها، اختلافات کاری و افزایش بهرهوری میشود. از آنجایی که انسانها بخش عمدهای از عمر خود را صرف شغلشان میکنند، ایجاد رضایت شغلی تاثیر زیادی در عملکرد و ایجاد حس مثبت در زندگی آنان نیز دارد. به بیانی دیگر، رضایت شغلی علاوه بر کارآمدی فرد در محل کار، بر کیفیت زندگی نیز موثر است.
ازدواج
وقتی فرد ازدواج کند شادی او افزایـش می یـابد بعد از ازدواج از شادی ایجاد شده کم می شود و این کـاهش تـا زمـان رسـیدن فرزنـدان بـه سـن نوجوانـی ادامـه می یابد.
بعد از این دوره، شادمانی مجدداً سیر صعودی پیدا میکند تا به سطح اولیه خود میرسـد.
افراد متأهل نسبت به کسانی که هرگــزازدواج نکـرده یـا جـداشده اند بیشتر احساس شادی وشادمانی میکنند.
موانع شادمانی
برای رسیدن به شادمانی قبل از هر چیز باید موانع شادی را از میان برداشت.
اگر انبوهی از افکار و احساسات منفی در قلب و فکر انسان خانه کرده باشد ابتدا باید از درون خود را پاکسازی کرد.
قلبی که گرفتار کینه است در رنج و اندوهی مداوم می ماندو شادی را تجربه نخواهد کرد.
حسادت همچون آتشی است که نیکی های صاحب خود را می سوزاند.
شادی مهمان قلب افرادی است که در لحظه حال حضور دارند و لذا تک تک نعمت ها و زیبایی ها را میبینند و از وجود اینهمه شگفتی و موهبت به شعف می آیند و از شادمانی در پوست خود نمی گنجند.به راستی که اگر بخواهیم نعمت های خدا را بشماریم هرگز نمیتوانیم.
از ویژگیهای بهشت موعود که جایگاه شادمانی و سعادت ابدی است زندگی در لحظه حال و نداشتن ترس و اندوه است.
إِنَّ الَّذِينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلَّا تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ
همانا كسانى كه گفتند: پروردگار ما خداست، پس (بر اين عقيده) مقاومت نمودند، فرشتگان بر آنان نازل مىشوند و مىگويند: نترسيد و غمگين مباشيد و بشارت باد بر شما به بهشتى كه پى در پى وعده داده مىشديد.
اعتقادات مذهبی
فردی که خدا را به عنوان مهرباترین حامی خویش پذیرفته و به او ایمان کامل دارد در آرامش و شادی پایدار زندگی میکند. یکی از اصول مهم در شادی افراد ایمان مذهبی است.
چرا که قلب مومن سرشار از ایمان به خدا است و باور قلبی دارد که خداوند نسبت به بندگانش بسیار مهربان است.
انسانی که به این باور نسبت به خدا یکتا رسیده وظیفه خود را به طور کامل انجام می دهد. نتایج امور را به خدا می سپارد و می داند او نسبت به بندگانش آگاه است.
حتی در شرایط دشوار هم آرامش و شادی درونی خود را از دست نمی دهد.
شادی پایدار در پرتو عشق پاک و فراگیر امکان پذیر است.
عشق الهی که بی قید و شرط به همه مخلوقات خداوند تقدیم گردد.اگر همه عالم را نقاشی آن خالق بی همتا بدانیم دیگر به تمام موجودات عالم جز عشق تقدیم نخواهیم کرد.
نشاط و شادمانی پایدار زمانی امکان پذیر است که زندگی برای انسان معنادار باشد یعنی رسالت خود را در زندگی بیابد.
در جایگاه جانشین خدا قرار گیرد.هدف اصلی انسان باید رسیدن به مقام جانشینی خداوند و تجلی بخشیدن به صفات او باشد.
امام صادق ع: تَخَلَّقُوا بِأَخْلاَقِ اَللَّهِ.به اخلاق خدا آراسته شوید.
بالاترین شادمانی احساس حضور پروردگار در قلب و جان است.اگر آدمی با قلب و اندیشه درخشان خدا را به خانه دل دعوت کند. و میزبان او گردد به دیدار خدا نایل آمده و چنان شادی و سروری را تجربه می کند که همه غم های عالم بر او هجوم آورد نمیتواند ذره ای از این شادی را بکاهد.
جمله غم های جهان هیچ اثر می نکند
در من از بس که به دیدار عزیزت شادم
نظرات ، پرسش و پاسخ