دعا و ذکر نیروی درخواست از خدا

دعا یکی از مهمترین ابزار هایی است که خداوند بزرگ در اختیار انسان قرار داده تا در قالب ” نیروی معجزه آسای کلام ” آنچه می خواهد را از خدا بطلبد و آن را از فرمانروای عالم هستی دریافت کند. اما استجابت دعا یا برآورده شدن آن یک سری حکمت ها و موانع و مقدمات دارد که بدون توجه به آن درصد استجابت پایین می آید.
الدُّعاءُ مِفتاحُ الرَّحمَةِ وَ مِصباحُ الظُّلمَةِ
دعا کليد رحمت الهی و چراغ ظلمت و تاريکیها است.
حدیث
فطرت انسان
در ادیان مکاتب مختلف بر اهمیت درخواست ازخداوند برای تحقق خواسته ها تاکید شده است. فطرت انسان نیز در تنگناها و هنگامی که همه راه ها بر او بسته می شود در می یابد که روزنه امیدی در قلبش می درخشد. نیرویی فراتر از همه اسباب مادی وجود دارد که قادر است انسان را از هر تنگنایی برهاند و در عرصه قدرت او هیچ امر محالی وجود ندارد.
در واقع دعا یادآور مهمی است تا به هوش باشیم که نیرویی جز خدا یکتا در عالم وجود ندارد و تنها اوست که مسبب الاسباب است.
در حدیث مناظره حضرت امام صادق علیه السلام با شخص ملحد آمده است:
- حضرت از او می پرسد: آیا کشتی سوار شده ای ؟
- وی جواب می دهد: آری.
- حضرت می فرماید: هیچ اتفاق افتاده که کشتی شما غرق شود؟
- عرض کرد: آری.
- حضرت می فرماید: در آن وقت آیا قلبت متوجه جایی شده که تو را از مهلکه نجات دهد؟
- میگوید: بله ؛
- بعد حضرت می فرماید: همان خداوند عالمیان است.
لذا هر چه بخواهیم فقط از او بخواهیم و دست نیاز و احتیاج به سوی هیچ کس دراز نکنیم. همه چیز و همه کس را تنها واسطه های آن فرمانروای بی همتا جهان هستی بدانیم.
مشیت الهی
دعا باید پس زمینه غالب زندگی ما باشد و از کوچکترین خواسته ها تا بزرگترین آرمانهایمان رااز خدا یکتا بخواهیم.
ما باید چنان در احساس حضور خدا محو گردیم که حتی کاری که خود می خواهیم انجام دهیم با مشیت خدا همسو گردانیم .
عبارت انشاالله را در سخنان خود بکار بریم تا اراده حکیمانه و عاشقانه خدا را به مدد طلبیم . آن چه خیر و صلاحمان است را با هدایت و لطف خدا به انجام رسانیم.
وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَلِكَ غَدًا إِلَّا أَن يَشَاء اللَّهُ وَاذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَ قُلْ عَسَى أَن يَهْدِيَنِ رَبِّي لِأَقْرَبَ مِنْ هَذَا رَشَداً
هرگز مگوی : فردا چنین می کنم،مگر خداوند بخواهد و چون فراموش کنی ، پروردگارت را به یادآور و بگو:، شاید پروردگار من مرا از نزدیک ترین راه هدایت کند.
قرآن کریم
استجابت دعا
بسیاری از مردم بارها خواسته هایی را با دعا و نیایش از درگاه خدا طلب نموده اما به آن نرسیده اند و دعایشان مستجاب نشده است.
یکی از وجوه اهمیت دعا یادآوری مداوم نسبت به این نکته که تنها یک نیرو در عالم وجود دارد. انسان باید دائم در همه حال حتی در کوچکترین امور در حال دعا و اعلام نیاز به خدا یکتا باشد.
این نوع رویکرد نشان میدهد فرد در امور عادی زندگی برای خود و دیگران نقش و قدرت قائل است در حقیقت نوعی شرک پنهان است. لذا هنگام گرفتاری دعای و مستجاب نمی شود باید همواره در حال آسایش نیز توجه قلبی به پروردگار داشته باشید.
گاهی نیز فرد از خدا درخواست می کند اما در اعماق قلبش امید به غیر خدا دارد. و از همه کس قطع امید نکرده و هنوز به این آگاهی نرسیده است که اگر کسی هم بتواند کاری انجام دهد تنها واسطهای از جانب خدا است و قدرت مستقلی ندارد.
جفا به دیگران
برخی از مردم به دیگران آسیب می رسانند و به آن ها ستم روا می دارند و آنگاه دست به دعا بر میدارند و برای خود از خدا خیر و نعمت می طلبند. ما نمی توانیم خود عامل ضرر رساندن به دیگران باشیم و آن گاه از خدا بخواهیم به نحو دیگری با ما تعامل نماید.
هنگامی که از آسیب رساندن و ستم روا داشتن سخن می گوییم مفهومی بسیار گسترده را مد نظر داریم.
حتی شامل ناسزا بدگویی غیبت کردن و آسیب رساندن به حیثیت افراد و آزرده کردن انسانها با کلام زهر آگین می شود.
اگر کسی در کسب ثروت از راه تعرض به حقوق مردم ابایی نداشته باشد مصداق ستم و ظلم محسوب می شود. مانع تحقق خواسته ها و اجابت دعا می شود.
اگر خواسته ای که داریم مخالف سنت ها و قوانین الهی باشد نیز آن خواسته اجابت نخواهد شد. مانند کسی که خواسته هایی دارد اما برای تحقق آنها هیچ اقدام عملی جدی انجام نمی دهد و فقط به درخواست و دعا بسنده میکند. در حالی که قانون زندگی انسای اینست که انسان بدون تلاش و حرکت در مسیر خواسته هایش چیزی در یافت نخواهد کرد.

نقش منفی حسادت در دعا
همچنین بر اساس قوانین الهی کسی که حسادت ورزد به نعمتی که می خواهد نمی رسد هر چه دست به دعا بردارد. حسود چشم دیدن نعمت نزد بندگان خداوند ندارد و با حسادت راه را بر ورود نعمت بر زندگی خود می بندد.
انسان با افکار احساسات و گفتار ، رفتارش همواره پیام منفی به جهان هستی ارسال می نماید. نمی تواند تنها با الفاظ ارتعاشاتی که بر اثر آلودگی های درونی ارسال می نماید را خنثی نماید.
اگر افکار گفتار و رفتار خود را پاکیزه نمایید و با قلبی سرشار از اعتماد و یقین به اجابت از خدا بخواهید بی تردید خواسته های شما براورده خواهد شد. و اگر همه شروط را رعایت کردید اما خواسته تان براورده نشد شک نکنید که خداوند رحمان بهتر از آنچه را خواسته اید برایتان فراهم خواهد ساخت.
مشکل بسیاری از مردم اینست که با ذهن محدود خود می خواهند برای خداوند یکتا تعیین تکلیف نمایید. و راه رسیدن به یک خواسته را نیز در ذهن خود مشخص نموده و اصرار دارند که خدا از همان روش خواسته شان را اجابت نماید.
ارتباط با خدا
بی تردید ما در تعامل با خدا نتیجه ان چه هستیم را دریافت می داریم. لذا خیر خواهی نسبت به مردم و گره گشایی یکی از کلید های مهم است که درهای اجابت خواسته ها را به روی انسان می گشاید.
پيامبر صلي الله عليه و آله : مَنْ اَرادَ اَنْ تُسْتَجابَ دَعْوَتُهُ وَ اَنْ تُـكْشَفَ كُرْبَتُهُ ، فَلْيُفَرِّجْ عَنْ مُعْسِرٍ ؛
هر كس مى خواهد دعايش مستجاب و غمش از بين برود، بايد گره از كار گرفتارى باز كند.
ترس ناشی از احساس تنهایی و بی پناهی است. حال آن انسانی که به قدرت پروردگار خویش ایمان دارد و او را همواره حامی و نگهبان خویش می داند.
این شیطان است که با ابزار ترس ارتباط انسان را با نیروی بیکران الهی در عالم می گسلد و او را به وادی وحشتناک و کشنده ترس و اضطراب می کشاند.
همانطور که یک انسان به پدر و مادرش عشق می ورزد. میترسد که پدر و مادر خطای او را ببیند در واقع شرم میکند که نزد آنان خطایی انجام دهد. مومن راستین شرم میکند در محضر خدا به گناه آلوده شود.
تاثیر افکار منفی در دعا
تنها از بازتاب افکار منفی و سخنان و رفتار نادرست ترس داشته باشید. بکوشید در محضر پروردگار عالم روح الهی درونتان را پاکیزه نگه دارید آنگاه یقین بدانید که خدا حامی قدتمند شما است.
معمولا نمیتوان از دلشوره ها و نگرانی های ذهنی جلوگیری کرد بهتر است به آن بی اعتنا باشید و عبور کنید و خود را درگیر آن نکنید. در جهت مخالف ترس ها اقدام عملی انجام دهید.
هیچ رویدادی بدون دعوت شما وارد زندگی نمیشود.
اگر لبریز از افکار و احساسات منفی باشید فقط با لحظاتی دست به دعا برداشتن میتوانید تمام آن دعوت ها را خنثی کنید. از دعای لفظی نتیجه خوبی خواهید گرفت.
برگرفته از کتاب سلام خانم اسکاول شین تالیف دکتر سید مصطفی زارعی
مقاله فوق العاده کلیدی و عالی بود.